Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já snad začnu mít rád Miloše

Baví mě politika a také auta. A mám pocit, že se tyto dva světy začínají sobě podobat. Všichni rozumí všemu a jsou schopni nabídnout řešení všem. Politici podnikatelům i nezaměstnaným a automobilky ženám na mateřské nebo mladíkům.

 

Pokud se nezajímáte o auta, možná je rozdělíte na diesel nebo benzín a velké či malé auto. Pokud se nezajímáte o politiku, asi jste schopni rozdělit politickou scénu na komunisty a nekomunisty. Samozřejmě podle názvu. Většina stran má mnoho bývalých členů KSČ ve svých řadách. 

Podle mého názoru směřujeme k socialismu v politice i v automobilovém průmyslu. A nemůže za to Česká republika, ale pro mě překvapivě kapitalismus. Začnu u aut. Ještě před 20 lety jsme měli na výbět z menšího počtu modelů aut a přesto nemohly být odlišnější. Koupili jste si Fiat punto nebo Mercedes či Jeep. V případě Punta /nebo felicie či jim podobných aut/ jste mohli s pravděpodobností hraničící s jistotou určit majitele. Starší manželé, kteří využívají vůz jako dopravní prostředek na nákupy. Stejně tak mladá žena, která dává přednost pohodlí před čekáním na autobus při dojíždění do práce nebo mladý muž s čerstvým řidičákem, jehož rodiče si koupili novější felicii a staré auto mu věnovali na "vyježdění". V Mercedesu jste potkali podnikatele, který chtěl ukázat svoje finanční možnosti a na dlouhé pracovní cesty potřeboval kombinaci pohodlí, bezpečí a komfortu. V terénním voze jezdil ten, kdo má chalupu na horách nebo si rád užívá nezpevněné vozovky. Felicie vypadala úplně jinak než sesterská Octavia. Stejně tak jste si nekoupili Mercedes velikosti Punta nebo Fiat na polní cesty. Ale doba se změnila. 

Nejen pro člověka, který se o auta zajímá méně, nadešla nová doba. Nabídka je širší a auta jsou si více podobná nejen v rámci jedné značky. Rozpoznat Fabii od Rapidu a Oktávky je pro moho lidí čím dál těžší. Před týdnem jsem viděl menší variantu SUV od Škody. Nebyl to Kodiaq, ale Karoq. Lépe řečeno jsem si to chvíli myslel, než jsem si všiml, že je to Seat. Rozmáhají se SUV - vypadá to jako terénní auto, ale do terénu s tím není radno jezdit. Nejen, že to nemívá pohon všech kol, ale často motor pod kapotou odpovídá cestám do města namísto MHD. Ale můžete si volit mezi režimy Sport, Eko, Sníh, Led, Bláto, Pohodlí a já nevím co ještě. Zjednodušeně řečeno, proč bychom měli volit mezi Puntem nebo Mercedesem, když stačí pomačkat knoflíky v autě a máte sportovní, rychlé nebo terénní výkonné či bezpečné a úsporné vozidlo. Tolik teorie. Máte auto, které není nic pořádně, ale zákazník může být každý. A teď ta souvislost s politikou. 

Vrátím se, jako s auty, o 20 let zpět. Co jsme měli? ODS a ČSSD, k tomu KDU, nějakou alternativu na pravici - třeba ODA. Alternativa nalevo a závan dob minulých - KSČM a k tomu něco pro fajnšmekry, třeba Sládkovce. Chtěli jste svobodu a nižší daně? ODS. Přišlo vám to moc fundamentální? Dali jste ODA. Chyběla vám minulost- KSČM.  Byla KSČM moc extrémní, ale líbil se vám sociální stát - ČSSD. Jste konzervativní a křesťan - KDU. Měli jste pocit, že všechno jsou to jen politici s plnou pusou keců - Sládek. 

Stačilo nám v podstatě 5 stran a tyto se lišily a nabízely různé pohledy na svět. Jako Punto vs. Mercedes nebo Jeep. Kdybych tady dal kus programu politických stran z roku 2018, myslím, že bychom dopadli jako když vám ukáži Rapid, Oktávku nebo Golfa či Seata. Bude to velmi podobné. Všude vše pro každého. 

Jen tak pro názornost - snížíme daně, zlepšíme fungování státu. Zvýšíme důchody a platy zdravotním sestrám. Opravíme dálnice. Zlepšíme zdravotnictví. Stát bude lépe fungovat a sloužit občanům. Ve sněmovně máme 9 stran a snad kromě novodobých sládkovců - přímá demokracie - mají všechny strany programy podobné jako mnou uvedený Karoq se Seatem. Jako Citigo s VW UP a mohl bych pokračovat. 

A potom slyším Miloše a začínám rozumět jeho voličům. Je jako Lada Niva, kterou používali lesníci. Tomuto vozu nevadilo projet blátem a umazat se. Dokázalo přejet napříč lesem, nějaké větve buď pod koly praskly nebo je Niva přejela. Nehrála si na reprezentativní vůz. Byla schopná pracovat, měla svoje neduhy, ale řekla. Má konstrukce je jednoduchá. Žádná tlačítka navíc, žádný metalický lak nebo kožená sedadla. Jsem pracant. A nezklamu vás. Lada Niva neměla nikdy obavu vjet do ruchu a tlačenice města. Nablýskané SUV si dávají samy pozor před střetem, protože nechtějí mít škrábance na svém zevnějšku. A když je nejhůř, Niva vyjede na chodník a vezme to napříč trávníkem. A nablýskané vozy, které umí vše - a nic - jen koukají, jak takové jednoduché retro auto může být první v cíli.

Autor: Pavel Kamas | pátek 16.3.2018 21:03 | karma článku: 42,91 | přečteno: 6660x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik