Policie je jako voda a proto řidiči jezděte rychle!

15. 11. 2017 19:34:24
Není to výzva k porušování dopravních předpisů. Je to pouze konstatování. Voda vždy teče cestou nejmenšího odporu. Policie si vzala příklad z vody a obce se inspirovaly policií. Tak hurá, pořádně sešlápnout plyn.

Žijeme v kapitalismu. Konkurence narůstá a je třeba se učit od nejlepších. Tak jsme začali u matky přírody. Kde jinde lze zadarmo získat cenné poznatky? Známe to všichni. Vyrazíme na tůru do hor a s oblibou sledujeme horský potůček, kterak brázdí lesem a nabírá na síle. Proč neteče přímo nejkratší cestou, víme všichni. Potůčku v cestě brání různé kořeny, kameny a vyvýšeniny. A tak si proud hledá cestu nejmenšího odporu. Tu podemele kořen, támhle oběhne kámen a směřuje cestou klikatou z kopce dolů. Krásná podívaná.

Naše silnice jsou ve stavu ne úplně skvostném a řidiči zřejmě povětšinou nesvéprávní. Proto je potřeba rychlost omezit. A v zájmu řidičů všech kontrolovat, zda se dostatečně věnují řízení a stavu vozovky. Jinými slovy, jestli si nedovolili na rovném úseku dálnice zjistit, zda-li ručička tachometru dokáže ukázat více než 130 km/h. To, že označení vozidel policie povětšinou z dálničních aut zmizelo, budiž. A tak se stalo, že si policie dokáže vydělat na stále rychlejší a dražší vozy. Není důležité, zda dokáže rychle přijet k dopravní nehodě a poskytnout první pomoc. Důležité je, rychle pronásledovat řidiče, který nedodržuje rychlost. I za cenu, že se při otáčení stane nehoda, při které zemře motorkář, jež měl přednost. Přece dohnat a potrestat řidiče, překračujícího rychlost, nějakou korunou a body navrch je důležité. I za cenu obětí.

Tak jsme se posunuli dále. Městská policie se postaví s radarem na frekventované místo a už to sází. Co takhle postavit tam strážníka, aby pomáhal lidem dané obce od kapsářů a různých pobertů? Proč? Opilý asociál je těžší kořist a dostat z něj pokutu není tak jednoduché. Ale i to není důvod, který mě vedl k dnešnímu blogu. Motivem byly dvě malé obce v blízkosti Dvora Králové. Dalo by se říci, že hlavní tah z Hradce Králové na Trutnov není žádná magistrála a střídání obcí, polí a luk nabádá řidiče nedodržovat rychlost v obci. A je tedy třeba udělat něco pro občany těchto obcí. Moc rád bych napsal ANO, obec koná pro dobro svých občanů. Realita je bohužel jiná.

Úsekové měření. Pokud průměrná rychlost v daném úseku je vyšší než povolená, šikovná technika změří, vyfotí, odešle a úředník zpracuje a již jen viníkovi naúčtuje částku za jeho silniční hřích. Cesta směr Trutnov - Hradec je z kopce. Při dodržování 50 km/h má řidič opravdu pocit, že jede krokem. Věřím tomu, že i víkendový řidič v dané obci může mít klidně 70 na tachometru. A co mi na tom vadí? Je to kasička, příjem do rozpočtu obce. Nejde o zpomalení řidičů. Přece se musí veškeré technické vybavení a personál kolem zaplatit. Kdyby šlo o bezpečí občanů chodců v dané obci, očekával bych výrazné značení ve stylu Pozor chodci, děti, škola, Zpomal, nebezpečí apod. Jenže přece není cílem pořídit drahé vybavení, které si na sebe nevydělá. Pokud řidič prosviští obcí osmdesátkou, jsou dvě možnosti. Nic se nestane a do kasičky dorazí příspěvek na měření. Nebo se bohužel stane neštěstí a odpověď je nasnadě. Naše měření je na místě a příspěvek do kasičky.

Takže represe, pokuty a přitahování šroubů na všech frontách. Kuřáci, pejskaři, řidiči, živnostníci, lékaři .... mám pokračovat? Nejde o zlepšení, jde o systém, jak vytáhnout další platbu na další úředníky. Jelikož řešení jak zajistit bezpečnost občanů v takových obcích existuje. A dokonce dvě řešení.

1, Semafor napojený na rychlost. Vjedete do obce rychle a blik, je tam červená. Řidič zpomalí nebo zastaví a je zelená. Neznám řidiče, který po rozjezdu sešlápne plyn opět na podlahu. A pokud ano, nepomůže ani tisíc měření.

2, Stavební úprava vjezdu do obce. Těsně za cedulí OBEC je ostrůvek, který je třeba objet. A ve vyšší rychlosti to opravdu moc nejde. Výsledek stejný jako semafor.

Přesto má vše i odvrácenou tvář. Řidič projíždí obcí pomaleji, bezpečnost chodců, dětí a cyklistů je vyšší. Je tam jedno velké ALE. Nepřináší to zisk. Takže řidiči, za naše obce krásnější. Prosím sešlápněte plyn až k podlaze. Ať můžeme nakrmit obecní rozpočty. Pokud budeme jezdit pomalu a budeme ohleduplní, jak k tomu přijdou ty obce, které neudělay ostrůvek, ale nakoupily za milióny měření? Kdo jim to zaplatí? Vždyť si ty obce vzaly příklad od policie i matky přírody. Plní kasičku cestou nejmenšího odporu.

Autor: Pavel Kamas | středa 15.11.2017 19:34 | karma článku: 28.76 | přečteno: 913x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 165 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 129 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...