Nemám Facebook a jsem abstinent. Jsem divný ?

1. 11. 2017 18:13:08
Řešíme ANO, Kalouskovy nápady a tváříme se překvapeně nad výsledky voleb. Přitom tak rádi dáváme svoje soukromí a životy všanc jiným, kteří nám nalajnují život. Máme Facebook, navigace, politiky, internet - vše pro naše dobro.

Jsem v jádru prostý člověk a tak i mé životní postoje jsou prosté. Mám raději fakta než dogma, jsem raději zdravý než nemocný a je pro mě důležitější jak se cítím na světě já než jak vypadám pro okolí. A tak někdy ve třech letech jsem došel do stádia, že budu častěji dělat to, co se mi líbí než naopak. To byl můj bod číslo jedna. K tomu jsem doplnil bod číslo dvě, neubližovat úmyslně jiným a měl jsem svojí životní filozofii nastavenu. A takto žiji stále. Co mi to dá, co mi to nedá a když mě okolí pochválí, beru to jako bonus.

Ať chci nebo nechci, tak politické dění zaměstnává moji mysl. Kdo volil Babiše je hloupý, kdo SPD je nácek a kdo TOP 09 tak je zachráncem demokracie. Takto by nám možná vysvětlil, kdo jsme, pan Kalousek. Neviditelný předseda ODS by nám to vysvětlil politologicky a tak bych mohl pokračovat. Volil jsem piráty, tak jsem levičák horší než kdybych byl zelený a jsem vítač uprchlíků. Výsledkem je, že se lidé začínají klonit k hlavnímu proudu, protože většina se přece nemýlí. I když obdivuje císařovy nové šaty. Já si ovšem jedu svou cestou. Není mým cílem chovat se racionálně dle okolí. A proto uvedu několik příkladů, mnoho z nich jsem měl i jako téma blogu, ale Facebook se mi tam nějak nevešel.

Automobily - diesel je špatný, benzín nic moc a elektromobily jsou báječné. Celá desetiletí jsme měli osobní auta na benzín a nákladní na naftu. Potom přišla éra TDi v osobních autech, aby je aféra dieselgate zase uvedla do kategorie ďáblova vozu. Není důležité, jestli je lepší benzín, nafta nebo baterie pro pohon vozu. Někdo zavelí a společnost přijme. Dnes jsme ve fázi, koupil sis diesel? Ty jsi třídní nepřítel. Podobné to je se systémem start stop a snižováním počtu válců. Mít 3 válce v oktávce nebo focusu je IN, mít 4 je pro neekologisty a více válců je skoro za hranou zákona. Nemluvě o spotřebě, která podle "papírů" převyšuje 5 litrů. Ekoterorista. A tak jsem si jako volič pirátů /rozuměj skoro ultralevičák a ekolog/ koupil 6-ti válec se spotřebou nad 10 litrů. Rozdíl mezi mým autem a tím IN 3-válcem je v tom, že moje auto bude jezdit i po 300.000 km a nebude ekologickou zátěží na vrakovišti jako start - stop se spotřebou 4,2 litrů dle papírů a 7 - 8 litrů ve skutečnosti. Kdo se mnou jel, byl nadšený a chápal mé pragmatické rozhodnutí. Stejně tak já chápu když si někdo koupí malé, velké nebo rodinné auto, podle svých potřeb.

Víra - jakožto ateista jsem si přečetl knihu o 7 základních náboženstvích, abych porozuměl v co lidé věří. Navštívil jsem největší mešitu v Turecku a stejně tak jsem byl nadšen z návštěvy baziliky svatého Petra ve Vatikánu. Kdykoli jsem někde v zahraničí, rád navštívím jejich svatostánky. Nepotřebuji být křesťan nebo naopak bránit se vstupu do mešity, jelikož by tam na mě skočilo zlo. Architektura vypadá jinak než v nákupním centru, něco mi to přinese a nikomu to neubližuje.

Hudba - někdy mám pocit, že všichni poslouchají pouze operu nebo v horším případě jazz. Michala Davida nikdo, ale nesmí se začít hrát jeho písničky na jakékoli akci po půlnoci, kdy všichni pějí jeho texty doslova. Měl jsem po těle husí kůži na koncertu DJ Boba, na který jsem cestoval skoro 1.000 km, jelikož jsem byl jeden z 30.000 návštěvníků jednoho z mnoha koncertů a stejnou husí kůži jsem měl na Mojžíšově hoře, když při východu slunce začala skupina 7 černochů se svým Gospelovým zpěvem, protože to tak cítili sami pro sebe.

Alkohol - 2 x v životě jsem byl poněkud v náladě a mnohokrát jsem okusil různé druhy alkoholu, abych došel k poznání, že čokoláda to není. Pokaždé když mi policejní hlídka dá "fouknout", tak jim říkám, že jsem abstinent a tak tam bude nula. Jednou se mě policista zeptal, jestli se s tím dá žít, tak jsem řekl že blbě. A na otázky zda i moje manželka je abstinent, tak odpovídám, že ona ne, jelikož je normální.

A zde se dostávám k Facebooku. Když mi někdo řekne, že volil SPD, ANO či TOP, jsem schopen pochopit i jejich názor. Když si někdo koupí malé auto, protože se s ním lépe parkuje, rozumím tomu. To, že Depeche mode vyprodá koncerty a stejně tak Nohavica nebo Kryštof, je pro mě také srozumitelné. Alkohol má jistě také své kouzlo, i když v mé rané dospělosti to bylo celkem problematické být abstinet, protože jsem narážel na odpovědi typu, mě to taky nechutná, ale pijí všichni. Ty ne, tak jsi divný. Byl jsem divný, že jsem dělal co jsem chtěl já a ne to co chtělo okolí. Přesto věřím, že sklenka vína, panák whisky nebo pořádně si vykropit hlavu má své kouzlo. I když jsem ho osobně nenašel. Ale Facebook?

Nesčetněkrát jsem se ptal lidí v mém okolí, proč ho mají. Nejčastější odpovědí je, protože ho mají všichni. Když budu v nemocnici, kde všichni budou mít lepru, rád se budu lišit. Druhá odpověď bývá, mám tam kamarády a našel jsem i kamarády z dětství, ze školy, ty kteří jsou v cizině apod. Když jsem se zeptal kolik těch přátel na Facebooku mají, je to tak 200 a více. Asi jsem divný, nemám ani 50 přátel . Když jich má někdo 200, jak často se setkávají? Pokud mi chybí někdo z dětství, jsem schopen sehnat kontakt bez toho, abych musel přidat dalších 199 přátel. Můj snad jediný kontakt s Facebookem byl, když jsme v práci řešili nějakou reklamní kampaň a pán z reklamky ukazoval, jak to funguje na jeho profilu. Měl tam během dopoledne asi 50 příspěvků, fotek apod. Zeptal jsem se, jak najde třeba po týdnu to, co tam bylo důležité mezi ostatním balastem. Odpověděl mi otázkou "po týdnu? Na Facebook chodíte třeba 50 x denně". Pro mě to znamenalo 50 x 5-10 minut denně. Kdy má potom člověk čas na těch 200 přátel naživo? Nebo na Gospel či DJ Boba, na cestu 6-ti válcem pro radost nebo na návštěvu kostela?

Pochopil jsem posléze. Přece nejde o to vidět na vlastní oči a udělat si vlastní názor. Mark Zuckerberg to vyřeší za nás. Najdu tam všechny odpovědi. Třeba i na to, koho volit a jestli se mám skvěle. A já blázen už od tří let dělám to co chci já a snažím se neubližovat u toho jiným.

Autor: Pavel Kamas | středa 1.11.2017 18:13 | karma článku: 28.98 | přečteno: 1301x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.88 | Přečteno: 723 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.15 | Přečteno: 2672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 316 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...