Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU, demokracii a svobodu slova, to vše bych zrušil. Aspoň na půl roku.

Chtěl bych říci, že mě překvapuje, kolik lidí je ochotno diskutovat o vystoupení z EU a o tom, jak dříve bylo lépe. Nepřekvapuje. Ekonomika roste a nejsme šťastnější, tak proč bychom měli mít radost z EU, která je plná chyb? 

Je to pár dní zpět, kdy jsem dostal dotaz, zda je lepší být v EU nebo z ní vystoupit. Zda je lepší mít euro nebo korunu. A proč. Byl jsem za to velmi rád. Myslím si, že otázka je vždy lepší, než mít rovnou jasno. Na otázku přichází odpovědi a obě strany si tříbí názory. A jelikož tazateli je kolem 25 let, přišlo mi logické, že nemá úplně jasno. Ale jasno má mnoho starších lidí. Bohužel. Tak tedy nyní v krátkosti k EU. Demokracii a svobodu slova možná někdy příště.

EU - neboli Evropská unie, vznikla po druhé světové válce jako Evropské společenství uhlí a oceli a následně se změnilo na EHS - Evropské hospodářské společenství. Přestože Německo bylo zničeno nebo možná právě proto, vzniklo společenství jako dohled nad německým zbrojením. Takto v krátkosti ke vzniku. 

Pokud se podívám na EU z dnešního pohledu, jedná se o byrokratický kolos, který má spousty chyb. Existuje zde morální hazard, to znamená, že úředníka zajímá více jeho mzda než prospěch celku apod. Stačí si vzpomenout na europoslance Ransdorfa, který si pouze "píchnul" příchod, aby měl nárok na slušný příspěvek a hned šel pryč. Nepochybuji o tom, že tento princip nebyl výsadou českých europoslanců. A tak bych mohl pokračovat. Ano, to horší vždy rezonuje více. Stačí si představit televizní noviny na komerční televizi. Pokud by probíhaly stylem, mladík uvolnil místo v tramvaji starší paní, dnes se nestala žádná vražda a v nákupním centru se dnes nekradlo, vzaly by tyto zprávy se sledovaností jasný směr. 

Takže bod číslo 1: negativní je vždy více slyšet, vidět a více rezonuje. Proto Ransdorf byl lepší sousto pro zprávy než absolutní většina těch europoslanců, kteří vykonávali svou práci - napadne nás, jsou přece za to placeni. Ano, ale ty negace tvoří mínění.

Bod číslo 2: zpíval o tom Pavel Dobeš ještě za dob mého dětství. Snad si pamatuji správně text - mandarinky v ananase, pokaždé, když dobírá se, jenže po nějakým čase, každý prevít přejídá se, co je doma, počítá se, ale neláká. Ano, co je doma, to se počítá. To že máme elektřinu, světlo, teplo, teplou vodu a internet, bereme jako samozřejmost. Stejně tak čerstvé pečivo každý den na dosah ruky. A mohl bych pokračovat. Nevnímáme to, jako něco extra. Do chvíle, než přijde vítr, nejde elektřina a přestane téci voda. Stačí pár hodin a zjistíme, jak nám chybí to, co považujeme za samozřejmé. 

Bod číslo 3: jsou společenství a společenství. Nebo adresy a adresy. Případně místa a místa. Hráč okresního přeboru by chtěl být ve Spartě a hráč Sparty v Realu Madrid. Stejně tak butik z Pařížské netouží otevřít si pobočku v Suché Lozi a Kubánci z Karibiku jezdí na Máchovo jezero výrazně méně než my do Karibiku. 

Vrátím se na začátek a ke zrušení EU na půl roku. Doufám, že až jednou budeme venku z té hrozné Evropské unie, tak to bude podle mého nadpisu. Na půl roku. To bychom vydrželi a otevřelo by nám to oči. EU je prestižní klub. Jakmile jsme se tam dostali, vidíme i ty vady na kráse, které má každé společenství, adresa nebo místo.

I v Realu Madrid mají své trable, tak jako v Pařížské ulici nebo v Karibiku. Takže EU je takový náš Real Madrid, se sídlem v Pařížské a tréninky na Kubě. Každý má právo z tohoto klubu odejít, jelikož přede dveřmi čeká fronta jiných. Ale když z toho klubu odejdeme, cesta zpět nebude, případně velmi kostrbatá. Nejsme Anglie, která je velmoc. Hráč z Chelsea může odejít - tak jako Petr Čech a najde uplatnění v jiném prestižním klubu. Ale co když je to hráč na lavičce, který moc gólů nedává a jen kritizuje? Pokud tam sedí, tak má aspoň být oporou týmu a trénovat více než ostatní. Když bude jen kritizovat a nakonec odejde, jak to dopadne?  Po odchodu zjistí, že na něj nikdo nečeká s otevřenou náručí a společnost, kterou opustil zjistí, že bez něj je lépe. Tak jako to poznalo mnoho politiků, zaměstnaců a jiných lidí. 

Takže když už nedáváme góly, nepočítám-li ty vlastní, sedíme na lavičce a nejsme extra oporou týmu, aspoň buďme rádi, že sedíme na lavičce. Dříve, než zjistíme, že mandarinky v ananase, které nám EU dávala /třeba formou dotací, když jsme čistými příjemci narozdíl od plátců jako je Německo a jiné státy/ se nám přejedly. Může se totiž stát, že budeme sedět za branami stadiónu a žmoulat slupky z mandarinek, které si koupíme za vydřené peníze. A budem koukat, jak "naše" mandarinky zaplacené EU baští nějaký vděčný Turek nebo Albánec. A my budeme mít možnost založit si vlastní prestižní klub třeba se Somálskem a Běloruskem. Přispívat jim na mandarinky v ananase a poslouchat jejich kritiku, jak se s námi mají špatně.

 

Autor: Pavel Kamas | pondělí 30.10.2017 17:44 | karma článku: 19,61 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik