Vím, jak zítra dopadnou volby

19. 10. 2017 21:54:56
Právě skončila televizní debata na Nově. Babiš a Zaorálek si odmoderovali předvolební diskusi. Měli i časoměřiče Korantenga. A po tomto televizním zážitku už vím, proč vyhraje Andrej Babiš.

Vedly se o tom spory, zda má televize Nova nárok den před volbami pozvat pouze lídry ČSSD a ANO, zda to není diskriminační vůči ostatním stranám. Nejsem odborník na volební zákon ani Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tak hodnocení nároku nechám jiným.

Zaměřím se na hlavní aktéry. Samozřejmě se dalo předpokládat, že diskuse bude živelná, plná osočování protistrany a sebechvály každého z aktérů. Potud nic nového. Ač je Koranteng podle mého názoru ten z lepších moderátorů komerčních televizí, tato debata byla příliš nad jeho schopnosti. Nedařilo se mu moderovat a proto se pouze uchyloval k informování, zda ještě někdo má či nemá vteřiny, kdy má nárok hovořit. Také opakoval, že ještě mají další témata a protože zároveň vypršel časový limit, musí pokračovat. Naštěstí jej zachraňovaly alespoň reklamní předěly.

A nyní k aktérům.

Lubomír Zaorálek opakoval již stokrát vyřčené, např. zaměstnávání šiček z Mongolska. Ten kdo pana Zaorálka viděl během posledních dnů v jakékoli diskusi, jistě o tomto tématu slyšel nejednou. Na výtky Andreje Babiše ohledně D. Ratha nebo průšvihům s operačními programy či korupcí na ministerstvu školství, zkušeně nereagoval. Ale vlastní sebeznemožnění, na které ani časoměřič Koranteng nezareagoval, podle mého názoru byl výrok, že chce napravit výši platů atd., jelikož za uplynulých 27 let se s tím nic nedělo. Jak sebekritické. Když během 27 let nic ČSSD neudělala, proč by měla v příštích 4 letech?

Andrej Babiš dokázal obhájit platy zaměstnanců v jeho firmách, nesoudím, nakolik je to pravda. Stejně tak dokázal projít narážkou na Čapí hnízdo a dokázal si vydobýt vždy poslední větu k tématu, které chtěl okomentovat. Popsal úspěchy uplynulé vlády, které nepopsal jako úspěch vlády, ale úspěch ministra financí Babiše. Co mě ovšem nejvíce překvapilo, byl samotný úvod debaty. Ve chvíli, kdy jsem byl přesvědčen, že moderátorem je Koranteng, mýlil jsem se. Položil A. Babišovi dotaz, zda by poté co by se stal premiérem, po čtyřech letech odešel z politiky, jak deklaroval. Velmi netrpělivě jsem čekal, jaká bude odpověď. Odpověď nebyla ANO či NE nebo v jiné formě. Odpověď byla navýsost politická, co by udělal jako premiér, jak by zlepšil životy občanům atd.

Máme rádi iluzionisty. Dokáží tahat králíky z klobouku, něco nechat zmizet nebo naopak vykouzlit. A v tomto ohledu je Andrej Babiš výborný. Dokáže nalákat voliče na to, aby se dívali na to co chce on a mezitím provedl jinou iluzi v místě, kde nedáváme pozor.

Mě v debatě nepřesvědčil ani slibující politik ani iluzionoista. Budu zítra volit jinak. Ale myslím si, že většina bude mít ráda nějaký hezký kouzelnický trik.

Autor: Pavel Kamas | čtvrtek 19.10.2017 21:54 | karma článku: 25.80 | přečteno: 1828x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...