Budou volby, dostaneš přidáno

18. 07. 2017 20:09:37
Zase jsem dnes v rádiu zaslechl, kolik dostanou odcházející poslanci financí na cestu do běžného života. A také, kolik bude přidáno starostům a hejtmanům, případně úředníkům. Proč si myslím, že to souvisí s volbami?

Končící poslanci, kteří již nebudou dále ve sněmovně po volbách, dostanou na cestu do života odchodné. Argument je jednoduchý. Musí si najít práci. Nejednou jsem přemýšlel nad tím, kterak zedník či horník apod. je rád, když dostane na cestu aspoň mzdu, která mu náleží za odpracované období. V lepším případě předchozí měsíc, v horším případě dlužnou částku za několik měsíců, když je firma třeba v krachu. Nebo zkrátka majitel z jakéhokoli důvodu neposlal zaměstnanci výplatu. V tu chvíli se objevují moudra typu, měl si snad spořit, když nemá finance ani na měsíční náklady, je to jeho chyba. Na straně jedné by měl mít každý snahu postarat se o nějakou finanční rezervu, na straně druhé to dlužníky neomlouvá, pokud nedodrželi svoje závazky vůči zaměstnancům. Ale to politici moc neřeší. Je to přece soukromá firma a její zaměstnanci. Bohužel si tito nemohou odhlasovat, jaké dostanou odchodné, pokud se dobrovolně nebo nedobrovolně stanou nezaměstnanými. A to poslanci a senátoři dostanou odchodné, i když hned následující den nastoupí do zaměstnání.

Jenomže poslanci, senátoři, hejtmani a starostové jsou šikovnější než běžní zaměstnanci. Zaprvé je zde argument, že vykonávali práci pro dobro občanů. Jako kdyby uvedený horník, který 40 let pod zemí dýchá uhelný prach, měl svoje zaměstnání coby výběrovou rekreaci a kutal uhlí jen pro sebe a moc ho to bavilo. Jako kdyby prospěch pro společnost byl nulový a nečinil tak pro dobro ostatních. A zadruhé jsou tito volení zástupci lidu šikovnější, jak jsem již uvedl. Neznám moc horníků, řidičů autobusu nebo dělníků u pásu, kteří by po osmi nebo dvanácti hodinové směně zvládli ještě další tři či čtyři další směny v jednom dni. U zástupců lidu je tomu jinak, jelikož jsou šikovnější. Mají svůj např. poslanecký mandát. K tomu zastupitelstvo obce nebo kraje, nějaká dozorčí rada a navrch civilní zaměstnání. Zkrátka makají 65 hodin denně.

A co úředníci? Nejsem expertem na zákon o státní službě, přesto chápu potřebu zajistit chod úřadů i při změnách ve vedení státu, krajů a obcí. Je lepší, pokud dobře pracující úředník je na svém místě i když se politická garnitura mění. V soukromém sektoru je to jiné. Zde majitel nebo vedoucí zaměstnanec rozhoduje o svém týmu. Soukromník si nemůže odhlasovat navýšení obratu nebo mezd pro zaměstnance a o tuto částku navýšit dluh státního rozpočtu. Politici mohou. A tak přidají sobě a aby to nebylo nefér, přidají i ostatním voleným zástupcům či úředníkům.

Nezávidím jim slíbené navýšení mezd či platů (je mezitím rozdíl, ale podle mého názoru je důležité co dostávají zaměstnanci na účet a ne jak se to nazývá). Jen si říkám, jak bude odlišen lepší úředník od toho méně zdatného? Asi nebude. A ani to není cílem. Důležitější je, že se blíží volby. A před volbami uslyšíme: My jsme vám zvýšili plat. A je vás mnoho úředníků = mnoho voličů. A pokud nás zvolíte, zase vám před volbami zvýšíme plat. A když na to nebude, zvýšíme dluh. A je to vyřešeno.

A proč jsem se dostal k tomuto tématu? V naší obci vychází noviny, které vydává radnice. Člověk se dozví, co je nového v našem obvodu, kdo měl narozeniny a kde se udělal kus chodníku nebo na jakém pobytu byly místní děti. Je to fajn, nějak nás to pomyslně spojuje. Je to takové sousedské. V posledním vydání vyšel článek o tom, jak se občané mají starat o svůj trávník a aspoň 2 x ročně jej posekat. V případě kontroly a nedodržení této povinnosti, bude zahájeno s občanem řízení. Trávník sekám x krát ročně, protože je to v mém zájmu a nepotřebuji na to žádnou hrozbu správním řízením. Nicméně mě tento článek popíchl k napsání dotazu na uvedenou úřednici. Můj pozemek sousedí s pozemkem obce, který není ani 2 x ročně posekán. Zapleveluje můj pozemek. Zahájí radnice správní řízení sama se sebou? A dostanu odpověď od úřednice, autorky článku? Nevím. Na odpověď má předpokládám 30 dnů a tato doba ještě neuplynula. Na straně druhé předpokládám, že dostane navýšen plat jako ostatní státní zaměstnanci. A když budou volby, dostane přidáno. Na rozdíl od horníků. Firma krachuje, měli si šetřit. A voličů horníků je méně než úředníků.

Autor: Pavel Kamas | úterý 18.7.2017 20:09 | karma článku: 34.63 | přečteno: 1775x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...