Proč má ODS i KSČM ve volbách rovnocenné šance?

12. 06. 2017 20:06:41
Rozhodujeme se racionálně v životě i ve volbách do PS? Já si myslím, že nikoli. Stačí nabídnout změnu proti současnému stavu nebo jednu generaci pauzu a 10% je téměř jistých.

Předrevoluční éru jsem zažil jako náctiletý a proto nemohu zcela posoudit tuto dobu objektivně. Vycházím jako mnoho mých vrstevníků a mladších ročníků ze zkušeností starších. Samozřejmě máme moderní dějiny, ale praví se, lépe jednou vidět, než dvakrát slyšet. Kdo nezažil, nemůže mít stejnou zkušenost pouze z vyprávění. A tak jsem mnohokrát přemýšlel nad tím, proč KSČ(M) stále oslovuje svých 10% voličů. Demografické údaje již před mnoha lety, v podání různých politických prognostiků, byly proti úspěchu KSČM. Jejich voliči měli přirozenou cestou ubývat a noví měli přinést procenta jiným stranám. A není to tak.

Mám rád eleganci 30. let - éru mých prarodičů. Mám rád 60. léta a svobodu hippies - éru mých rodičů. Ač jsem ani jednu dobu nezažil. A pár dní zpět, jsem viděl film s J.C. Van Dammem - 90. léta. Éra mojí generace. Z hlediska filmařiny nejsou filmy 90. let a tohoto žánru na udílení Oscarů. Je tam ovšem jedno velké ALE. ALE TA DOBA BYLA JINÁ. Tak jako to vidí moji rodiče a prarodiče o 30. a 60. letech. Samozřejmě nebyla, jen to vidím s nostalgií. V televizi běželo Televarieté a nějaké programy, které byly i na tehdejší 2 televizní kanály bídné. Sledovali jsme polskou televizi, kde běžel Colombo a Kojak. Pro nás vrchol krminalistiky a akčnosti. Což teprve, když se na milionté kopii videokazety objevil Rambo, Terminátor a následně i Van Damme. V dnešní době se tomu pocitu skoro nic nevyrovná, ač je internet plný filmů a každý má doma nepřeberné množství televizních kanálů. Stallone se objevil ve filmu Kobra v "zrcadlovkách" - brýlemi s velkými skly. Měli jsme je snad všichni. Za pár let to bylo úplně nemoderní a nahradily je úzké obroučky. Zpět k ODS a KSČM.

Starší generace často říká věty typu: "Za komunistů to bylo jiné" - myšleno lepší. Je to taková nostalgie jako ta moje z 90. let. A zde přichází na scénu ony zmíněné zrcadlovky. Dnešní dvacetiletí možná ani neznají Stalloneho nebo je pro ně reliktem minulosti. Jeho zrcadlovky z filmu Kobra jsou pro ně úplně mimo jejich záběr. A přece to je jen několik let zpět, kdy opět ovládly módu. Stejně jako oblečení, které se vrací s každou generací ve stejném cyklu. Je to jejich revolta. Snaha mít svůj styl, bez ohledu na to, že tento styl tu již byl. Jen tato generace ho nezažila. A tak před několika lety mě KSČM překvapila voliči, kteří jsou o generaci mladší než já. Koho mám volit?? ČSSD, TOP 09 ?? To bylo jejich vidění světa. Přece nebudou volit strany, které jsou retro a voliči jsou jejich rodiče.Nabízí se Piráti, ale ti nejsou dost silní na to, aby hlasy nepropadly. A tak se nabízí revolta. Jako ty zrcadlovky. Neví kdo je měl a v jakém filmu, ale jsou IN. A tak se na 10% může dostat i ODS (KSČM tam je stále). Nemusí ani mít super program a politiky. Může to být alternativa. A to stačí.

Takže za 10 až 20 let přijde generační obměna. Konzervativci a socialisté. Protože KSČM a ODS nebudou IN. A zase přijdou zlatá devadesátá...

Autor: Pavel Kamas | pondělí 12.6.2017 20:06 | karma článku: 13.28 | přečteno: 600x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...