Pavel Kamas

Je Zeman mocný nebo nemocný?

21. 05. 2017 21:14:38
Politická situace je poslední týdny tématem číslo jedna mezi lidmi i v médiiích. Bude po volbách u moci Babiš nebo Sobotka a kdo bude příští prezident?

Je s podivem, kolik máme v Česku znalců politické situace. Jedni ví, jak dopadnou volby, další mají tutové předpovědi, jestli bude Babiš premiérem nebo kdo bude hradním pánem. Já netuším, kdo bude vítěz voleb podle počtu odevzdaných hlasů ani kdo bude faktickým vítězem, jelikož se dokáže "správně" domluvit. Situace může být zapeklitá už jen z důvodu, jaké jsou preference některých stran a není jisté zda se vůbec dostanou do sněmovny. Když se podívám na tři hlavní aktéry současné politické reprezentace, vychází mi z toho řádný zmatek.

B. Sobotka - po volbách přežil vnitrostranickou rebelii. Opravdu jsem si myslel, že když se spiklenci sešli na schůzce s prezidentem, tak je situace rozhodnuta a Sobotka má před sebou konec vrcholné kariéry. Úřednický styl politiky se vyplatil, podpora veřejnosti a straníků, kteří se rozhodli volit jistější cestu, byly živou vodou. Na závěr se připojil nováček v politice A. Babiš, který překvapil svým úspěchem ve volbách a rozhodl se na začátku své politické kariéry ctít základní pravidla. Postupně vnitrostranická opozice byla odstavena od kormidla. Volba předsedy ČSSD proběhla také pozitivně pro stávajícího šéfa strany, jelikož nikdo nechtěl kousnout do kyselého jablka pár měsíců před volbami s rizikem neúspěchu. A do třetice téměř jistou politickou smrt zachránila kouzelná hůl prezidenta, kterou ukázal, že když už nemá politik co ztratit, rozuměj premiéra, tak se dokáže ukázat i v roli sebevědomého politika. Je to zkušenost politického matadora nebo štěstí, které se vyčerpá?

A. Babiš - miliardář, který vstoupil do politiky. Překvapil nejen mě, ale většinu svých konkurentů na politickém kolbišti. Po úspěchu a následném propadu US DEU, Zelených, Věcí veřejných,Úsvitu nebo TOP 09 a jiných uskupení jsem byl přesvědčen, že bilboardy pokrytá republika nemůže zajistit více než několik málo procent ve volbách. A světe div se. Možná se mnou bude mnoho lidí nesouhlasit, ale A. Babiš přinesl charizma, které v mnoha stranách chybělo a k tomu výborný politický marketing. Úspěch předčil očekávání zřejmě i samotného tvůrce hnutí. Proběhlo rozhodnutí podpořit Sobotku a cesta do vlády byla zajištěna. I přes dluhopisy, odposlechy a Čapí hnízdo setrvává na svých pozicích celkem pevně. Je to přesně mířený politický marketing nebo štěstí nováčka, které se vyčerpá?

M. Zeman - je mocný nebo nemocný? Ač se téma prezidentova zdraví objevuje v médiích stále častěji, vypadá to, že velkou část voličů to nechává klidnými. Cesty do regionů stejně jako cesty na východ jsou jistě fyzicky náročné a únavě nezabrání ani stále originální mluvčí. Kauza Peroutka, prověrka kancléře nebo přijímání neexistující demise a ukazování holí stále neubírá na preferencích prezidenta. Možná právě naopak nenechává mediální prostor pro své případné vyzyvatele o Pražský hrad. Je to znalost prognostika jak oslovit voliče a politická zkušenost jak na své politické oponenty nebo rozhodne zdraví prezidenta?

Podle mého názoru už nemají jasno ani komentátoři a političtí prognostici jaký bude vývoj. Jestli Sobotku nahradí jiný dlouholetý politik nebo nová krev. Zda Babiš zvládne další a další kauzy nebo uvolní 30% na politickém kolbišti a o tyto se poperou strany nad propastí. Nebo o všem nakonec rozhodně to, co nemá nic společného s mnohaletou politickou zkušeností ani s politickým marketingem a miliardami. Možná celou situaci vyřeší nebo zamíchá postupující nemoc.

Takže - NA ZDRAVÍ ???

Autor: Pavel Kamas | karma: 15.22 | přečteno: 1066 ×
Poslední články autora