Pavel Kamas

Uvažte si toho psa

22. 04. 2017 20:42:07
Pejskaři mi snad porozumí, ostatní možná budou souhlasit a přál bych si, abych odpůrcům ukázal pohled z druhé strany. Proč nemám rád tuto větu a jestli je bojové plemeno bojové. Existuje-li vůbec.

Stafordšírský bulteriér. Patří mezi BULL plemena, my jim říkáme bulíci. Váha 13-15 kg a zvláštní znamení - zabiják od pohledu. Takto je bohužel často první pohled lidí, neznalých těchto plemen. Rozumím tomu, jelikož jsem také míval respekt k různým bullteriérům a byl jsem rád, když jsem přežil bez úhony to, jakmile se nějaký podobný rozhodl, že mě očichá. Samozřejmě jeho záměr byl jednoznačný. Chtěl vědět, zda mu budu chutnat. To, že se tvářil kamarádsky byla pouhá taktika, abych ztratil ostražitost a on mě mohl nenápadně slupnout, jako určitě stovky jiných lidí přede mnou. Nebo aspoň mi ukousnot nějakou končetinu. Jen tak, aby mi ukázal kdo tady velí.

Ano, strach má velké oči. Neznalost ten strach zvětšuje a vhodné pí ár je třešničkou na dortu. Nemusíme chodit daleko a najdeme mnoho jiných kategorií. Potetovaný je jistě kriminálník, věřící je terorista, policista hloupý, právník arogantní ..... asi není třeba pokračovat.

Měli jsem během mé dospělosti 2 x psa. Křížence, nalezence. Nejen proto, že jsme udělali dobrý skutek a zachránili jeden psí život, ale proto, že voříšek je přece chytřejší, šlechtěný pes náchylný k nemocem a další nesmysly, které jsem měl zažité. Už vím, že je to jinak. Voříšek může být hloupý nebo chytrý stejně jako pes s průkazem původu a nemocní mohou být také oba. Když jsme se rozloučili s naší druhou fenkou, křížencem, tak po nějaké době přišel čas na nového člena rodiny. Návštěva útulku a následně řešení, zda křížence nebo štěně s "papíry". Rozhodnutí padlo na druhou možnost. Myslím, že jsme celkem rozumní a proto volba neproběhla dle toho, jaká rasa se nám líbí, ale hlavně na základě toho, aby nám bylo navzájem fajn. Výmarský ohař je bezpochyby krásný a laskavý pes, jorkšírský teriér skladný a vlčák hlídač ..... Kdo se v tom má vyznat. Chtěli jsme pejska středního vzrůstu, který je schopen zvládnout delší procházku i být sám doma. Kritérií milión, všechna štěňata krásná. Výsledkem bylo SBT. Označení Staffordshire Bull Terrier. Bylo tam jedno veliké ALE. Zvládneme bojové plemeno, když s tím nemáme zkušenosti? Co když sežere nejdříve všechny v okolí a nakonec i nás?

Koupil jsem si všechny dostupné knihy na trhu k SBT. A světe div se. Bojová plemena neexistují. Často slýcháme, jak bojové plemeno ublížilo tomu či onomu a jak by se měly tyto krvelačné bestie zakázat. Nikdo vám neřekne, které plemeno je bojové. Když neexistuje kategorie, nemůže mít členy. V historii byli bulíci používáni na psí zápasy. V roce 1835 /je to již hodně dlouho/ byly v Anglii zvířecí zápasy zakázány. A do roku 1835 platilo jedno pravidlo. Pes, který by napadl člověka, nejen majitele, ale kohokoli, byl vyřazen z chovu. Jakákoli agrese a už vůbec ne proti lidem, nebyla žádoucí.

Takže tato plemena jsou nazývána Baby dog - psi k dětem. Jak by soudný rodič mohl dát dítě k takové potvoře?!?! A přece je to tak. Mají posunutý práh bolesti. Nic proti čivavám nebo jiným menším psům, ale když se dítě pokusí takového mazlíčka tahat za uši, píchat do oka apod. následuje obranná reakce. Bulíci něco vydrží a když už je toho moc, tak odejdou. Agrese na bodu nula. Takovou má povahu. A pokud je majitel agresivní a nedokáže se o svého psa postarat, není to psem. Když vjede blázen autem do davu lidí, nikde se v tisku nedočtete značka aut XY je nebezpečná, jelikož zabila 10 lidí. Nebo bychom měli netopit plynem, protože někdo způsobil výbuch? Zakážeme myslivce, protože někdo zastřelil nevinného? Je za tím vždy člověk. Pes, auto, střelná zbraň je výsledkem majitele.

V Ostravě je park, kde je volný pohyb psů. Komenského sady. Přijďte se někdy podívat. Malí i velcí psi zde běhají spolu a jediné co je zajímá jsou jiní psi. Všude kolem korzují matky s kočárky, děti na kolech a běžci, a psi je mají "na háku". Psa zajímá pes. S tím si rozumí, poběhá a přetahuje se o klacek. Co mu je po nějakém běžci, který běží nudně stejnou rychlostí a jen dokola. Po kapsách nenosím obvazy na krvácející děti ani páčidlo na zuby psa zakousnutého do sportovce. Mám plné kapsy igelitových sáčků na výtvory našeho bulíka. Ano, to je to, co můžeme my udělat pro lepší vnímání psů a jejich majitelů. Když platíme poplatky za psy, dejte nám šanci ať se proběhnou a nemusí být uvázaní. A my vám ukážeme, že vás nebudou obtěžovat a budeme se činit, ať nemáte na botách nechtěný dárek. Protože když to na botě máte, neřešíte zda to bylo neexistující bojové plemeno nebo majestátní chrt.

Autor: Pavel Kamas | karma: 33.41 | přečteno: 1693 ×
Poslední články autora