Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pád říše západořímské přežilo z jejích podstatných součástí prakticky jen křesťanství, které v jeho prvních třech stoletích pronásledovala. Přežije i dnes, ale otázka je, v jakých počtech a formách (jak píše T.Vodvářka).

Jako aktuálnější se jeví otázka, jak dlouho přežije kultura, která se náboženství prakticky zříká. Ztenčuje se poměrně rychle.

0 0
možnosti
Foto

Ahoj Pavle, s některými tezemi Tvého článku lze souhlasit, používáš však jedno klišé a tou je onen příspěvek chudé babičky vykrmenému prelátovi.

Mohu Tě ubezpečit, že drtivá většina vybraných peněz v kostele je zcela o dobrovolný dar, nemusíš dávat vůbec nic a nejsi exkomunikován (aspoň to tak platí v katolické denominaci, rovněž i v židovské, u ostatních to nevím). Tyto peníze jdou na opravu kostela, lavic, svícení, teplo apod. Platy kněží (nikterak velké) jsou ještě hrazeny státem, po skončení tzv. církevních restitucí budou hrazeny z církevního majetku (což vítám, neboť je nesmyslem, aby třeba ateisté platili kněžím jejich práci).

Jinak náboženství přežije, to si buď jist, je však otázkou, v jaké podobě a tady bych si opravdu netroufal odhadovat. Ono barokní křesťanství je přežité, drží se ho jen ti, kteří nemají odvahu zajet na hlubinu. Ale o tom někdy raději ústně.

Pěkný nedělní večer.

0 0
možnosti

Ahoj Tomáši, nemyslel jsem to tak, že babička na vesnici platí pestrý život církevnímu hodnostáři. Ale když se podívám na některé, jež káží o víře a jejich naditá panděra a politická prohlášení se míjí třeba s Biblí, nedivím se, že mladá generace nestačí nahradit ubývající věřící vyššího věku. Proto jsem zmínil papeže nebo Czendlika, příklady, které podle mě táhnou. Mám samozřejmě i jména z opačného břehu církve, ale to je můj osobní názor a nechci nikoho dehonestovat.

0 0
možnosti

Minulou neděli mě pobavila zpráva v pořadu Vertikála (křesťanský pořad na ČRo Plus), že v Německu ubylo 600 tisíc příslušníků katolické a evangelické církve. Velmi pikantní bylo vysvětlení - dává se to do souvislosti se vzrůstající úrovní vzdělaní v Německu. :-)

0 0
možnosti

To vysvetleni bude domnenka autoru. uroven vzdelani je v Nemecku leta konstantni. Ale nenazranost cirkvi je cim dal tim vetsi. Uz jim nestaci jen Kirchensteuer, ale pozaduji od vericich jeste nejakej Kirchengeld. Take jsem vystoupil.

0 0
možnosti

Krestanstvi je tu uz 2000 let. To neni ani komunismus, ani nacismus. Prezije.

0 0
možnosti

Možná. Jsou jednoleté rostliny a Baobaby staré tisíce let. A neznamená to, že zde za 100 let budou jednoletky nebo Baobaby.

0 0
možnosti

Křesťanství přežije, i když vcházíme do doby přírodních katastrof a totálního zhroucení celosvětového systému, kterému se jinak nazývá „Babylon”.

Je napsáno, že Duch svatý vytrhne Svoji církev do nebe za života pohanů. A také Bůh řekl, že kdyby neukrátil těch dnů Velkého soužení, do kterého nás uvádí i znamení na nebi, nikdo by to nepřežil.

Jinak pokud jde o víno a vodu, tak je to tak , jak píšete. Ježíš přišel, aby vodu proměnil na víno při svatbě v Káni Galilejské, mnozí duchovní hodnostáři Jeho duchovní víno proměňují znovu na vodu svým pokrytectvím.

To ale není pointa toho všeho dění, protože ať už v historii anebo v současnosti můžete být svědkem něčího pokrytectví.

To se děje právě proto, aby se ukázali mezi nimi Ti praví zbožní lidé, kteří znají Svého Pána z každodenní modlitby, četby Božího slova a skutků v Duchu svatém.

To však neznamená, že křesťan nikdy neselže, anebo že nemá právo na chybu. Jsou hříchy vědomé a nevědomé a v tom je velký rozdíl.

A každý poctivý křesťan ve víře, který má pročtenou Bibli, moc dobře ví, co hřích je, a co není...Na to se nemusíte ptát kněze, protože Vás pak usvědčí Vaše vlastní svědomí připomínajíce Vám určitou pasáž z Bible..

0 0
možnosti

Určitě přežije.

1 0
možnosti

To si myslela o sobě i Římská říše. :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS