Ostravo, Ostravo, černá hvězdo nad hlavou

6. 04. 2019 11:44:38
... to je text písně Jarka Nohavicy. A já se těším, až Ostravu navštívíte. Sice to již není ocelové srdce republiky, přesto zde závan historie můžete pocítit. A podívat se na třetí největší město v Česku. Zde je pár zajímavostí.

Most Miloše Sýkory- my mu říkáme sýkorák, který vede přes Ostravici v centru města. Historie praví, že v roce 1945 soustružník Sýkora zachránil nacisty podminovaný most, aby ruské tanky mohly přes něj přejet. Nakolik je historie pravdivá již neověříme. Přesto se most takto jmenuje a naproti je památný ruský tank. Až budete mostem přecházet mezi slezskou Ostravou a moravskou Ostravou, pamatujte, že na vás dýchá historie.

Colours of Ostrava - hudební festival, který v Ostravě probíhá od roku 2002. Předpokládám, že více psát o Colorsech by bylo jako nosit noty do opery. Tak až budete v Ostravě, nejen na Colours, můžete pokračovat dále.

Dolní oblast Vítkovice - ocelová historie města. Industriální architektura a národní kulturní památka. Od roku 2012 se zde přesunul festival Colours of Ostrava.

  • Nástavba vysoké pece, navržená architektem Pleskotem se jmenuje Bolt Tower. Jedná se o rozhlednu s kavárnou, pojmenovanou po Usainu Boltovi, který se pravidelně účastní atletického mítinku Zlatá tretra.
  • Bývalý plynojem, jehož provoz byl ukončen teprve v roce 1998, se také dílem architekta Pleskota, přeměnil v multifunkční halu s názvem Gong. Vstupní hala, galerie, konferenční místnosti nebo stupňovitý sál pro více než 1500 diváků najdete v tomto bývalém plynojemu. V roce 2014 byl zařazen mezi TOP 10 staveb světa.
  • Dalším zajímavým místem k návštěvě v areálu Dolních vítkovic je Svět techniky, který se rozkládá na ploše 14.000 metrů čtverečních. Budova světa techniky se stala v roce 2014 vítězem ceny Klubu za starou Prahu. Ano, i v Ostravě může vyhrát budova "pražskou" cenu :-)

Pokud se přesuneme zpět k centru města, zajděte si na Slezskoostravskýhrad. Byl postaven ve 13. století a stavba chátrala až do roku 2004, kdy jej koupilo město a zachránilo tuto historickou památku. Můžete zde navštívit soutěž Festival dřeva - dřevorubeckou soutěž, které se účastní nejlepší dřevorubci ČR. V prostorách hradu je také mnoho dřevěných soch a galerie.

Stodolní ulice je kousek od centra města. Stodolní ulice byla první, kde začal život plný barů, kaváren, restaurací a klubů. Tato ulice se stala fenoménem a dala název celé oblasti. Mnoho přilehlých ulic je také plných života, ale používá se pouze "Stodolní" při vyjádření návštěvy této lokality. Stodolní ulice má svoji vlastní stránku, kde se můžete dočíst, jaké kluby a restaurace se zde nachází. Přestože doba největší slávy, kdy lidé z celé republiky jezdili trávit víkendy na Stodolní, je pryč, stále je při návštěvě Ostravy - hlavně v létě - téměř povinností návštěva "Stodolní".

Kontroverzní socha ostravské zpěvačky Věry Špinarové. V centru města je socha, která budí rozpaky nejen mezi obyvateli Ostravy, ale také na internetu proběhly vášnivé diskuze napříč Českem. Kloním se k té části fanoušků, kteří jsou přesvědčeni, že si Věra Špinarová zasloužila jiné umělecké ztvárnění a mrzí mě, pokud se zdejší umělecké dílo stalo terčem vtipů. Autor si stojí za svým dílem, tak aspoň vešla socha ve známost.

Zologická zahrada Ostrava je rozlohou druhá největší v Česku. Velkou radost máme třeba z narozených slůňat. Bohužel dvě mláďata již zemřela a tak každý nový přírůstek je magnetem pro návštěvníky. Také stojí za návštěvu nové pavilony nebo jen procházka Zoo.

Když jsem zmínil Zoo, nemohu vynechat místo, kde se v dnešní době zákazů a omezení snad na vše, setkávají rodiny s dětmi, mládež a majitelé psů. Komenského sady navazující na centrum Ostravy jsou jedním z největších parků u nás. Co mě osobně těší, když v polovině parku je volný pohyb psů a každý návštěvník se může přesvědčit, že pes se zajímá o psa a lidé jsou až na druhém místě. Cyklisti, bruslaři, mládež, rodiny s dětmi i maminky s kočárky se pohybují v blízkosti volně pobíhajících psů, kteří zde tráví čas dováděním mezi sebou, bez ohledu na rasu nebo velikost. Nepamatuji si zde žádný střet psa s člověkem.

Ve spojení s Usainem Boltem jsem zmínil Zlatou tretru, kromě hokeje a ostravského fotbalového Baníku, můžete v Ostravě navštívit také tenisový Davis Cup nebo ne příliš rozšířený baseball. Arrows Ostrava v loňském ročníku poprvé v historii dosáhli na mistrovský titul a to jsme byli náležitě pyšní.

Kavárna Elektra v centru města navazuje na prvorepublikovou tradici architektury. Mezi významné hosty patřili Oldřich Nový nebo Voskovec s Werichem. V roce 2001 zde naštěstí nevznikl autosalon, ale o dva roky později byla otevřena nezkolaudovaná restaurace Mexicana, která úplně změnila Elektru a její kouzlo. V roce 2012 provedl nový majitel, J&T banka, rekonstrukci a obnovil prvorepublikový styl kavárny.

Na závěr jsem si nechal jednu specialitu. Druhou nejvyšší dominantu Ostravy, 324 metrů vysokou Haldu Ema. Haldu Ema tvoří návoz vyvezené hlušiny - nevyužitelného materiálu, který je odpadem při těžbě uhlí. Halda stále hoří a teplota uvnitř dosahuje až 1500 stupňů. Vstup na haldu byl zakázán, ale od roku 2012 je povolen. Povrch haldy je díky teplu celoročně bez sněhu a roste zde teplomilná flóra. Z Emy máte krásný výhled na Ostravu, okořeněný vyvěrajícím oxidem siřičitým z nitra haldy.

Nabídne vám tohle jiné město? :-) Pokud chcete vědět a vidět více, navštivte můj profil

Autor: Pavel Kamas | sobota 6.4.2019 11:44 | karma článku: 26.70 | přečteno: 817x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...