Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koupit byt nebo bydlet v pronájmu?

Každý den se rozhodujeme, jak naložit s vydělanými penězi. Nájem, benzín, oblečení a jiné každodenní výdaje bereme jako nutné zlo a přemýšlíme nad tím, zda v Lidlu je mléko nebo pivo v akci, abychom ušetřili 50 korun. 

 

Ale rozhodnutí, které nás ovlivňuje na celý život nebo desítky let, často uděláme během krátké doby a přitom stojí statisíce nebo miliony korun. Je lepší bydlet v nájmu nebo ve vlastním?

Pronájem – bydlet chceme celý život v hezkém bytě nebo domě. Trávíme tím velkou část života a bydlení spotřebovává velkou část našich příjmů. Proto je rozhodnutí o bydlení důležité. Pokud jsme se nenarodili se stříbrnou lžičkou v puse, tak náš start do života v dospělosti provází bydlení s rodiči nebo bydlení v nájmu. Má to svoje výhody, které na západ od nás využívá většina populace. Počáteční investice. Běžný člověk nenosí v kapse pár miliónů na to, aby vysázel celou část za byt v hotovosti. Nájemní bydlení nabízí výhodu, většinou stačí 2 nájmy předem a můžeme se stěhovat. Nemáme povinnosti s placením daní, opravami domu nebo bytu, netrápí nás krize na trhu nemovitostí. Jestli přijde vichřice, která odnese střechu, sbalíme si svoje oblečení a za týden můžeme bydlet o ulici dále. Dalo by se říci, žádné starosti. Nájemník nemá nad sebou hrozbu několikamiliónové hypotéky s vidinou na další deítky let. Stejně tak, když nájemník z Ostravy najde svou životní lásku nebo pracovní místo v Praze, skoro jediné co řeší je, zda pojede pendolinem nebo Leo expresem. Nehledě na to, že slušný nájemník je terno každého pronajímatele, tak si může občas i „vyskakovat“. Na opačné straně stojí pronajímatel, ale o tom někdy příště.

Vlastní bydlení – česká populace je tímto velmi odlišná od zemí na západ od nás. Možná si neseme z minulosti touhu něco vlastnit, rozhodovat o svém životě bez toho, aby nám někdo koukal pod ruce. Také proto jsme byli před rokem 1989 chalupářskou velmocí. Ať je nám 20 nebo 50, velmi často chceme mít to svoje. Bydlení ve vlastním má nesporné výhody, které pochopitelně leží na opačné linii proti bydlení v nájmu. Bydlení ve vlastním je pro mě osobně jeden z pilířů důchodového pojištění. Pokud budu 20 let splácet hypotéku a těsně před důchodem budu majitelem nemovitosti, mám finanční rezervu na to, abych si užíval slunné dny na terase bez nájmu nebo bydlení ve kterém jsem strávil 20 let života mohu prodat a za utržené peníze mohu platit nájem v bytě a investovat do cestování nebo jiných zálib. Pokud chci ve svém bytě růžové obklady místo zelených, je to moje volba a udělám si to tak, jak můj vnitřní architekt žádá. Vím, že mě ráno nečeká překvapení kvůli tomu, že majitel přenechal nemovitost svému dítěti, které nechce mít starost s bydlením a nájemníkem, byt chce prodat a koupit si nové auto. Majitel jsem já.

Vyplatí se tedy vlastní bydlení nebo bydlení v nájmu? Je to velmi individuální. Důležité je, nakolik máme touhu vlastnit a mít starosti s vlastnictvím. Ale neméně důležité je, jaké máme finanční znalosti. Znám mnoho lidí, které nájemní bydlení stálo hromadu peněz než zjistili, že chtějí bydlet ve svém. Ale znám i případy, kdy lidé přecenili svoje finanční znalosti a po letech trápení byli rádi, že skončili po vyplacení hypotéky s dluhy jen několik set tisíc.

Až budete kupovat prací prášek v akci, abyste ušetřili skvělých 15%, zkuste se zamyslet i nad tím, jestli vám druhým koncem nepouští žilou bydlení v nájmu nebo ve vlastním.

 

Autor: Pavel Kamas | středa 6.3.2019 15:41 | karma článku: 20,41 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik