Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peklo církevních restitucí

Dlouho jsem se tomu tématu vyhýbal, jelikož mu nerozumím. Přesto píši. Co se změnilo? Nerozumím mu nadále, ale většina lidí, která o tom zasvěceně píše, tomu také nerozumí. Tak se cítím jako ryba ve vodě. Lide, pravda je taková.

 

Vezmu to v několika bodech, na kterých dost často stojí celé téma církevních restitucí.

1, Co bylo ukradeno, má být vráceno.

Na jedné straně to zní logicky, na druhé straně je logický argument oponentní. Vyjdu-li ze zasvěcených diskuzí těch, kteří tomu narozdíl ode mě rozumí, tak nelze vrátit něco, když majitel neexistuje. Jak prosté. To že byly majetky ukradeny církvi, je pravda, ale ti lidé již nežijí. Vracet to někomu ve smyslu nástupnictví nebo dědictví? Stejní kritici se jistě pozastavují nad tímto, tak jako v případech katastrofy v dolech na Karvinsku. Je to jako vyplácet odškodné pozůstalým po tragicky zemřelých hornících. Horníci přece zahynuli, tak není komu vyplácet finanční náhradu. To, že to byli otcové rodin a často živitelé ... ??

Tak to zkusím jinak. Jestli stát ukradl majetky církvi, má jí to vrátit. A opět chyba. Jak jsem se v nejedné diskuzi dočetl, církev to přece ukradla předtím prostým občanům. Těm to vrátit nelze, již nejsou na tomto světě, tak si to stát musí nechat. Jak prosté. Opět to dává logiku i v běžném životě. Představte si, že vám někdo ukradne auto. To stejné auto potom ukradne další člověk. Přece nikdo nemůže chtít, aby současný "majitel" cokoli vracel. Vždyť "majiteli" před ním stejně nepatřilo. Takže 2 x kradené můžeme nazvat 1 x právoplatně nabyté. 

A aby to nebylo tak jednoduché, církev majetky získala od svých věřících, nikoli žadným zcizením, ale kdo by takovou drobnost řešil. 

 

2, Církev má zdanit finanční příjem

Samosebou zde není pochyb. Je to příjem a ten daníme všichni. Nebo skoro všichni? Málem bych zapomněl na ty vyžírky podnikatele, kteří vykořisťují slušné zaměstnance. A daně logicky neplatí. To, že jsou povinni danit dle zákonů, to že nestojí fronty na úřadech práce a neberou dávky, to jsou jen takové sladké řeči. Tak by měla příjem danit aspoň církev. Opět jeden ze života s autem. Ukradnou vám vaši škodovku. Policie ji najde a vrátí. Super zpráva. Když ji policie nenajde, máte napůl vyhráno. Měli jste auto pojištěné. Sice nedostanete částku, za kterou si koupíte škodovku, o kterou jste se starali jako oko v hlavě ani celou částku, ale aspoň nějakou část na pořízení jiného vozu. A málem bych zapomněl. Dostali jste peníze? Zdanit. Je to přece příjem. Že to auto bylo vaše a jste postižen krádeží? Podívej Máňo, měl auto, dostal 70.000 a ještě si stěžuje. My žádné auto neměli, pojistku vyplacenou nedostali a ještě nám chce upřít nárok na 15% z jeho příjmu. 

 

3, Jsem ateista, proč bych měl podporovat církev?

Panečku to je jasné. Chodím na ryby a také mi nikdo nepřispívá na pruty. A to jak jsem před nedávnem psal o uprchlících, že je tady nechci? Když jsem měl plná ústa židovsko-křesťanských tradic a kořenů? To je jasné, že neznám rozdíl mezi židem a křesťanem, ale hlavně žádný muslim. Kořeny, tradice a jiné ano, ale ne pokud se jedná o vracení majetku. To jsem hned ateista na 200%. 

 

4, Poslání církve?

Když se člověk rozepíše, nakonec nějaká pozitiva najde. Církev by měla společnost vzdělávat, pomáhat bližním a nemocným, spojovat společnost. Tak třeba řádové sestry. Mohou pomáhat v hospici, starat se o nemocné a umírající. Pochopitelně to bude hradit církev. Peníze ani majetky jim nevrátíme, ale sestry mohou pracovat. Stejně po práci v hospici nemají žádné zájmy jako sledování televize nebo chodit do hospody. Tak si mohou jít vydělat peníze na místa zdravotních sester, kterých je málo. A hned má církev finance na školství a charitu. Ale běda jim, že budou brát práci jiným. Peníze a majetky brát to ano, ale brát práci "našim" ateistům? To už je moc. 

Měl jsem pocit, že církevním restitucím nerozumím, ale jak jsem se mýlil. Jsem vlastně restituční specialista.

PS: Autor je ateista, oceňuje práci nejen řádových sester a chápe, že i mezi věřícími jsou černé ovce. Jsou to totiž také jen lidé. 

Autor: Pavel Kamas | sobota 26.1.2019 10:03 | karma článku: 35,04 | přečteno: 3169x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik