Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přežije náboženství příštích 100 let?

Ač jsme velmi ateistická země, v dnešní době migrační krize a pocitu islamizace Evropy jsou velkým tématem křesťansko - židovské základy, na nichž naše kultura stojí. Zajímalo by mě, kolik z těchto lidí zná Bibli nebo Tóru. 

Ano, patřím mezi ty milióny lidí, kteří mají velmi obecné znalosti Bible nebo jiných svatých textů a proto se nebudu pouštět ani do jejich srovnání, hodnocení nebo výkladu. A v žádném případě bych si nedovolil říci,  naše kultura stojí na křesťanských základech, protože nevím co to znamená. Možná se jedná o desatero, pomoci bližním a vzájemné úctě k ostatním lidem. Osobně tam ovšem ryze křesťanské základy nevidím. Nezabiješ podle mého názoru platí pro věřící i ateisty a stejně tak pro Buddhismus. A že by naše země stála na základech východních náboženství, takový výklad jsem ještě neslyšel.

Víra v Boha má stejný základ, jako každá jiná víra. A z pohledu víry obecně, jsme věřící do jednoho. Chceme věřit, že to o co se snažíme, přinese kýžené ovoce. Věříme, že uspějeme na pracovním pohovoru, naše děti budou šťastné, na dovolenou nám vyjde slunce, investice a píle vložené do podnikání se nám vrátí a tak bych mohl pokračovat. A proto má víra v lidském životě velmi silný význam. Všichni chceme věřit v něco, ale často je to rozdílné člověk od člověka. A proto víra v Boha spojuje. Třeba katolík může být podnikatel stejně jako nezaměstnaný, Čech jako Vietnamec, vysokoškolsky vzdělaná žena jako zedník na stavbě. Víra částečně smazává rozdíly mezi lidmi. Částečně. Tak jako jsou poctiví podnikatelé a vykukové, lékaři, kteří chtějí pomoci lidem a lékaři s krabicemi vína, tak jsou i mezi věřícími slušní lidé a ti, pro které je to výtah k moci. A je to velmi lákavý výtah. Téměř každé náboženství je více či méně netolerantní vůči jiným náboženstvím, o toleranci k ateistům nemluvě. V rámci dobra je třeba šířit nauku dané církve. Kříž si svého vrcholu užil v minulosti, dnes máme pocit, že svět ovládá půlměsíc. A jak lépe ovládat masy, než vírou? Když chcete ovládat masy, můžete být známý zpěvák. Jen ta sláva je pomíjivá. Váš hit se oposlouchá, přijde nový, mladší, dravější interpret a jste ... Známe také z minulosti víru v nadvládu jedné rasy nebo národa nad jiným. Ale i zde morálka a víra upadá, pokud nejsou výsledky. Jen slova nestačí. Ale náboženství tyto aspekty řešit nemusí. Většina z nich stojí na základech posmrtného života. Nikdo není svědkem, zda to co hlásá církev je skutečné. A proto tato víra je téměř dokonalý způsob, jak ovládnout masy. Pro mě je církevní autoritou např. papež František nebo kněz Zbigniew Czendlik. Ani s jedním jsem se nesetkal osobně, ale působí na mě tak, že nejdříve oni sami dodržují to co chtějí šířit a teprve poté míří svá slova k lidem. 

A pokud je většina náboženství monoteistických, tak podle nich existuje pouze jeden Bůh. A když je jeden, jak může být tak mnoho náboženství? Více náboženství je více míst na vrcholu pyramidy. Kolikrát je mi smutno, když vidím babičky v kostele, které se svým nicotným důchodem přispějí na svou kapličku a na straně druhé vykrmené církevní hodnostáře, překypující zlatem a slovo pokora nebo pomoc bližnímu jim připadá jako něco pro ty v patrech pod nimi. Jak si vysvětlit, že mnoho vrahů byli křesťané. Jak si vysvětlit izraelsko-palestinský konflikt nebo aktuálně nevraživost mezi muslimy a ostatními církvemi, přestože se tváříme, jak se navzájem respektují. 

Pokud věřící v Boha a jejich vrcholní představitelé nepřestanou "Vodu kázat a víno pít", myslím, že se najde  jiná víra v lidech. A může to být Apple, politické funkce, sportovní nebo hudební ikona, Putin či nějaký jiný "spasitel". V dávných dobách lidé měli potřebu sociálního kontaktu a vzájemné pomoci. V dnešním světě individualismu platí více než dříve "Příklady táhnou". I v církvi. 

Autor: Pavel Kamas | neděle 5.8.2018 18:08 | karma článku: 11,55 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik