Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeho se bojí Babiš? Konce antibabiše.

ANO vyhrálo volby. ANO neklesají preference. ANO sestavilo vládu a ANO má premiéra. Politické strany vyčítaly ANO po jeho vzniku, že je nesystémové a nemá program. Vzaly si jako nosné téma antibabiše a jejich preference nerostou.

Naskýtá se otázka klasika, "kde udělali soudruzi z NDR chybu". Proč Piráti, SPD, STAN, TOP mají klesající nebo někdy podobné preference jako ve volbách? ODS se může "pochlubit" nárůstem preferencí, které jsou způsobeny odlivem od jiných pravicových stran, u nichž jejich voliči nemají jistotu, zda by nedali hlas straně, která skončí pod 5%.

Blíží se komunální volby a můj odhad je, že tyto strany dostanou políček od voličů. Předpokládám, že ANO uspěje, ČSSD si možná napraví pošramocenou reputaci z parlamentních voleb a ostatní budou používat slova, není to prohra a vzhledem k politické situaci a marketingu nesystémového hnutí, můžeme považovat náš výsledek za úspěch. Milé strany, pokud chcete rozhodovat a mít vliv na dění, je třeba sedět u správného stolu. Stačí si vzpomenout na KDU, která se dostala na jedno období mimo sněmovnu a nyní je jímá panická hrůza, že by se to mohlo opakovat. A proto se snaží zabojovat o voliče. Při hlasování o důvěře jsem zaznamenal, jak poslanec Juránek z KDU (pokud se nemýlím) vyjádřil svoje politování, že nejsou ve vládě. Podobně se vyjádřil předseda Bělobrádek, že je nikdo k jednání o vládě nepozval. Předseda ODS a jeho kolegové sice dostali nabídku, kterou ovšem nazvali víceméně formální a nikoli vážně míněnou. 

A teď zpět k tématu antibabiš. Existuje Maslowova pyramida potřeb, která rozděluje jednání a priority lidí do pěti stupňů. První jsou základní fyziologické a tělesné potřeby. Potřebujeme jíst a spát a to je pro nás nejdůležitější. Pokud to nemáme, tak se dokáží i poslušné masy začít bouřit. Stačí se podívat do historie a mnoho válek a revolucí vzniklo i v úplně přísných režimech, pokud lidé neměli co jíst. Na druhém stupni je bezpečí. Stačí se podívat na současnou migrační vlnu. Pokud nemáte jídlo a bezpečí, jste ochotni riskovat život na volném moři a překonávat doslova tisíce mil. Další z bodů je potřeba lásky a sounáležitosti. Pokud máte první dva stupně, je těžké opustit rodinu a své blízké. Na čtvrtém stupni je potřeba úcty a uznání. Chceme být platným členem společenství. A nejvýše je bod o seberealizaci. Toužíme po kariéře, chceme něčeho dosáhnout apod. 

A na kterém stupni je naše politická scéna? Myslím, že na nejvyšším. Mnoho politiků se pohybuje na svém vrcholu a touží po moci a možnosti ovládat jiné. A tak nevidí milióny voličů pod sebou. Strašení komunismem není pro mnoho lidí důležité, když mají pocit, že jejich práce není ohodnocena a necítí se bezpečně. Pokud rodina nemůže poslat děti na tábor, zaplatit jim obědy apod., tak je pro ně možnost žít v demokratické zemi příliš vysoko na pyramidě potřeb. A tak bych mohl pokračovat. 

Mnoho politiků vysvětluje voličům, co se stane, když KSČM bude u vlády, jak je špatné, že Babiš to či ono apod. A stejně tak mnoho lidí v naší společnosti má ty nejnižší stupně pyramidy uspokojeny - mohou jíst a spát dle potřeb, cítí se bezpečně ve svých domech, mají rodinu a blízké a třeba i uznání v životě. A tak je pochopitelné, že mají potřeby pátého stupně. Seberealizaci. Možnost říkat co chci, mít svobodu cestování a žít v demokratickém systému. A dokud strany nepochopí tento jednoduchý systém hodnot a potřeb, tak bude mnoho lidí závidět více sousedovi jednu jitrnici, než královy plné stoly. Ten jim totiž v čase nouze hodí kost, ale soused svou jitrnici sní sám. Kolik lidí zajímá deficit státního rozpočtu ve chvíli, kdy dostanou přidáno ve své mzdě?

Takže pro Babiše není ohrožení Čapí hnízdo ani Kalousek s Fialou, dokud budou mít plnou pusu demokracie, zlodějů a návratu před rok 1989. Jediná hrozba pro Babiše číhá v tom, pokud se strany začnou zajímat TAKÉ o potřeby běžných pracujících lidí s průměrnou a nižší mzdou. Místo svých seberealizací ve jménu antibabiš. A nedokáži říci, zda jsou schopni z vrcholů pyramid tak nízko dohlédnout. 

Autor: Pavel Kamas | neděle 15.7.2018 16:24 | karma článku: 39,20 | přečteno: 4420x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik