Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiří Kájínek mit uns

Mediální dění kolem Jiřího Kájínka utichlo a zřejmě žije život běžného občana mimo vězeňskou celu. Má však právo na to, vystupovat jako celebrita a je to správné? Já si myslím, že ano. 

Po světě běhá mnoho lumpů, někteří z nich si užívají zamřížovaného slunce, jiní se tam opakovaně vrací a odcházejí a někteří zajisté žijí slastný život na svobodě. Jiřího Kájínka netřeba představovat. Je to člověk, který se živil kriminální činností, byl odsouzen, zavřen a také propuštěn v rámci prezidentské milosti. Asi by bylo bláhové věřit tomu, že se někdy dočkáme světa bez zločinů, kde si všichni budou pomáhat a žít v míru. Samozřejmě existují dvě linie tohoto vidění světa. První je komunismus, který slibuje něco, čemu ani propagátoři nevěří, ale je to hezký výtah k moci a materiálním statkům. Druhý směr je víra. Věřící věří a jsou ochotni konat dobro v zájmu celku. Jestli jejich směr je ten správný se asi nedozvíme a pokud ano, bude pozdě ateismu litovat. A mezi těmito dvěma světy je ten třetí, náš. Svět s lidmi hodnými i zlými, zdravými a nemocnými, pomáhajícími i lumpy. 

Každá společnost je víceméně postavena na jednoduchém pravidlu. Co není zakázáno, to je dovoleno. Různé společnosti mají různou míru restrikcí, ale řekl bych, že v podstatě USA i Severní Korea stojí na stejných principech. Rozdíl je v tom, že v USA je dovoleno mnohé, třeba i držení zbraní apod. na rozdíl od KLDR, kde s nadsázkou řečeno, je dovoleno snad jen dýchat. A tím si také nejsem zcela jist.

Takže Jiří Kájínek je tady s námi. Nějak máme zakódováno v genech sympatizovat s uličníky a tak opakované útěky Kájínka byly spíše obdivovány nežli odsuzovány společností. Tento asi veřejnosti nejvíce známý vězeň byl opakovaně chycen a potrestán v rámci zákonů. Jeho mediální obraz budoval již novinář Josef Klíma. Nakolik chtěl bránit případné křivdě a nakolik to bylo mediálně zajímavé, nedokáži posoudit. Takže Jiří Kájínek se stal "celebritou" mediálního prostoru již během svého pobytu ve vězení. To, že nabyté zkušenosti dokázal využít po svém propuštění, je pouze jeho šikovnost. 

Jiřího Kájínka znám pouze z médií, stejně tak jako veškeré informace, proto můj pohled jistě bude velmi subjektivní. Po jeho omilostnění prezidentem naskočila na tuto vlnu TV Prima s dokumentem o Kájínkovi. Je to komerční televize a má právo takový pořad natočit. Jiří Kájínek opakovaně o sobě prohlásil, že páchal trestné činy, jediné co popírá je vražda. Přesto za ni byl odsouzen a odpykával si trest. Na svobodu se dostal v souladu s platnými zákony a proto má, podle mého názoru, právo zařadit se zpět do společnosti. Nebyl jsem s ním na žádné besedě ani autogramiádě. Nevím, zda spáchal vraždu či nikoli. Jeho "historky" z vězení jsem poslouchal v dokumentu. Možná byly přibarveny, možná byly přesné. Rozumím i tomu, že trávit čas mezi čtyřmi stěnami je psychicky náročné a proto se dějí situace, kterými si vězni snaží "zpestřit" pobyt. Pro člověka zvenčí to může vypadat zvrhle - Kájínek např. popisoval historku s masovým vrahem Roubalem - přesto i lidé za mřížemi mají určitá práva. 

 V jakékoli společnosti bude téměř tolik názorů, kolik je v ní lidí. Proto nikdy žádný systém nemůže být akceptován všemi bez výhrad. Mám tedy dvě možnosti - snažit se změnit pravidla / zákony, ať se týče rychlosti na silnicích, milostí, výše pokut a sazby vězení za určité delikty. Nebo budu akceptovat pravidla, které ve společnosti platí a s tím i tresty. 

A proto, jestli Jiří Kájínek dělá besedy a má posluchače, nebo s ním někdo natočí dokument, případně si koupí mercedes nebo škodovku, má na to právo. Kéž by soudy vynášely zvolení soudci. A pokud se nám to nelíbí, udělejme změnu ve volbách. Ale ne na ulicích s klacky v rukou.

Autor: Pavel Kamas | pátek 6.7.2018 10:38 | karma článku: 18,28 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik