Méně je někdy více. Je tedy trestný čin méně než přestupek?

28. 02. 2018 17:27:42
Uvedené rčení známe všichni. Trávím dost času na našich silnicích a opět jsem se přesvědčil, že řidiči musí a stát může. Zkuste jet mimo obec rychleji a máte problém. Udělejte trestný čin a je velká šance, že se vám nic nestane.

Občas chytím na dálnici nějaký ten bod za nedodržování pravidel. Většinou se jedná o rychlost, ale pokud člověk spěchá a uvízne v koloně, snaží se to následně dohnat a body jsou na světě. Ano, ano, mám dodržovat pravidla. V tomto případě silničního provozu. Souhlasím a pokud mě příslušníci zastaví, ten na koho se nejvíce čertím, jsem já sám. Občas se objeví návrh, že pokuty by měly být úměrné výši příjmu hříšníka. Přece milionář by měl platit za stejný přečin více, než chudý senior. Již zde vidím uvedené méně je více. Vlastní pílí vyděláváte více? Tak rovnoprávnosti dostanete méně. Nějak jsem nezaznamenal, že by řidič, který má pravidelně školení, auto servisováno pravidelně v odborném servisu a stáří vozidla např. do pěti let, že by měl jistou výhodu proti seniorům, kteří mají své dvacetileté felicie ve stavu ještě to jede a šedý zákal nevadí, jelikož reflexy jsou stejně již tak pomalé. Zde se rovnoprávnosti nedočkám.

Zkusím druhou kategorii. Jsem řidič, účastník silničního provozu a na dodržování dohlíží dopravní policie. Kdo jiný by měl jít příkladem? Včera jsem na dálnici zažil situaci, kdy dopravní policie v neoznačeném vozidle nabourala do "běžného" řidiče. Nu což, to se stává. Policista, který řídil, určitě nedostal trestné body. Řidič poškozeného vozidla měl možná narušený pracovní program a škodu na vozidle. Samozřejmě mu ji uhradí pojišťovna, jelikož policejní vozy musí mít zákonné pojištění. Takže poškozený řidič o "nic" nepřijde. Pouze to pojištění policejního vozu uhradíme my, ostatní řidiči. Stačí přece jeden den, vybrat pár pokut a pojistné je uhrazeno. Méně je více. Čím více má policie nehod, tím více zaplatíme my ostatní a tím méně nám zbývá na jiné radovánky. Nemluvě o tom, že krátce poté mě předjelo jiné policejní, neoznačené auto, které nesvítilo. Doufám, že jim nikdo za to nedá pokutu, museli by ji jinde vybrat na uhrazení.

Nevadí, zkusím to jinak. Více vozidel na dálnicích, více výběru z dálničních známek a z mýtného. Více peněz pro stát. Větší kolony a méně času na opravy. Nemáte dálniční známku - šup a pokuta. Ale jsou to stále pouze přestupky. Porušíte pravidla, chytí vás, zkasírují a je to.

A na závěr? Moje kolegyně jela městem, dodržovala rychlost, světla rozsvícená, auto technicky způsobilé. Co by se tak mohlo stát? Nějaký finanční výdaj? Ano. Během jízdy ji někdo z paneláku u silnice hodil předmět na čelní sklo. Výsledek? Rozbité čelní sklo. Čekáte na policii. Běžná hlídka musí přivolat dopravní policii. Strávíte 4 hodiny čekáním, výslechem, dopravováním auta do servisu. Výsledek? Jedná se o trestný čin, po několika dnech přišel protokol od policie - trestný čin, pachatel nezjištěn. Auto bylo havarijně pojištěno, tak byla zaplacena v servisu "pouze" spoluúčast.

Udělejte přestupek v autě, dostanete pokutu a trestné body. Spáchá někdo jiný trestný čin a vy jedete v autě? Pokud nemáte havarijní pojištění, připravte si nervy, dostatek času a částku mezi 5-10 tisíci za výměnu čelního skla. Přece jen jsem se dočkal. Více je více. Čím více platíte za auto, pojistky a dálniční známky, tím více zaplatíte, pokud vám auto někdo zničí. Je přece snazší zastavit neposlušného řidiče za přestupek než hledat pachatele trestného činu.

Autor: Pavel Kamas | středa 28.2.2018 17:27 | karma článku: 21.27 | přečteno: 728x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 130 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1761

Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...