Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si vážím lékařů

Téměř každá profese je pro lidstvo důležitá, přesto si myslím, že lékaři mají v tomto ohledu jiné postavení. Je zde menší míra korupce a pokud nějaká existuje, je více medializována než u jiné profese. A zodpovědnost je zde větší.

 

 

 

Před rokem jsem začal psát blog s uvedeným názvem, ale skončil "v šuplíku". K oprášení mě přiměl blog Bohumíra Šimka https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=641101

Korupce je podle mého názoru stará stejně jako lidstvo samo. Ruku na srdce, kdo z nás někdy nevyužil svoje známostii ve svůj prospěch. Přestože jsme to za korupci nepovažovali, jelikož jsme si to odůvodnili, že jsme neublížili někomu jinému. Pokud se vrátím do svého dětství, měl jsem slíbeno na narozeniny, od mých rodičů, kolo Favorit. Slibu nedostáli, protože uvedené zboží nebylo běžně k dostání a rodiče neměli ty správné konexe. Věřím, že kdyby třeba naše sousedka pracovala v prodejně "Kola - šicí stroje" jak se tehdy prodejna kol nazývala a rodiče by měli možnost přednostně získat slíbené kolo, určitě by to využili. Ale to již nezjistím a není to podstatné. 

Pokud bude dítě nemocné a na léčbu bude existovat pořadník, jistě rodiče dítěte přispějí sponzorským darem za přednostní místo. I když tím jiné dítě odsunou mimo léčbu. A tak bych mohl pokračovat. Zkrátka vždy někdo skončí bez kola, s nemocí nebo bez lístků na koncert svého idolu. 

Pokud prodavačka špatně spočítá platbu za nákup, ať úmyslně či nikoli, částku vrátí nebo jí zůstane, ale kupujícího to nijak neohrozilo. Stejně tak můžete dostat pivo pod míru nebo mít křivě položenou dlažbu v pokoji. Vždy je to o úmyslně nebo neúmyslně ošizené práci. 

Na lékaře máme jiná měřítka ohledně jejich práce a jiný pohled pokud se jedná o jejich odměnu za odvedenou práci. Jestliže stavíte dům a ve stavebninách šoupnete prodejci drobnost, abyste měli střešní krytinu na dům před tím než nasněží, nepůsobí to společensky tak nepřípustně. Nemluvě o tom, že tuto drobnost dostane bez svědků, pochopitelně. Pokud lékař udělá maximum pro své pacienty a přesto se rozvine choroba, může se obávat žalob. Pokud se lékař účastní vzdělávacích akcí za účasti farmaceutických firem, je to medializováno. Medicína se posouvá kupředu velmi rychle a nové znalosti a využití léčiv se opravdu v "horní dolní" v rámci ČR ne vždy prezentuje. 

Absolutní většina lékařů se věnuje své profesi s maximálním benefitem pro pacienta. Mnoho z nich je soukromých, jsou tedy podnikatelé, nesoucí podnikatelská rizika. Již tak mají velkou administrativní zátěž a uvedené lze vidět např. na snižujícím se počtu praktických lékařů. Často povinnosti a zátěž na lékaře převyšuje benefity, které s touto pro společnost velmi důležitou profesí, souvisí. 

Pokud si vzpomenu na jednu z největších korupčních kauz s lékařem, jedná se o MUDr. Davida Ratha, která ovšem nesouvisí s výkonem profese lékaře, ale s pozicí hejtmana. Co obžalovaný hejtman Půta, hejtman Zimola, kauza bývalého hejtmana Haška, Open card exprimátora Béma? MUDr. Svoboda je také obžalován , ale také s výkonem funkce na pražském magistrátu. 

Předražené nákupy léčiv nebo přístrojového vybavení v nemocnicích jdou většinou za řediteli nebo náměstky, což opět nesouvisí s profesí lékaře. 

Uvedené téma je velmi rozsáhlé, ale není potřeba více rozvíjet. 

Vážím si lékařů, protože pomáhají nám pacientům ve chvílích, kdy to potřebujeme. Zdravotní péče je u nás na vysoké úrovni. A ruku na srdce - kdo z vás, kdyby věděl o lékaři, který léčí podle benefitů od farmaceutických firem, by se u takového lékaře nechal ošetřit nebo by tam doporučil své blízké? 

 

Autor: Pavel Kamas | sobota 30.12.2017 16:09 | karma článku: 19,96 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik