Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozor pálí to aneb cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly

Když jsem byl dítě, rodiče mě vodili za ruku. Až budu seniorem, určitě ocením, pokud se někdo postará o to, aby mě ochránil před šmejdy a jinými vykuky. Ale opravdu potřebujeme ochranu každý den i v dospělosti a to zákonem?

 

Budu-li parafrázovat  píseň Jitky Zelenkové, tak když se narodíme, většinou jen spíme, naším zájmem je, jen jíst a spát. A naštěstí máme rodiče, kteří nás seznámí s okolním světem a jeho nástrahami. Známe to všichni. "Pozor pálí to", ale dokud se nespálíme, význam těchto slov nechápeme. Až se spálíme, tak si spojíme onen nepříjemný zážitek s varováním rodičů a pro příště si dáváme větší pozor. Postupem času se nám formuje naše vnímání rizik. 

Doba je rychlá a tak mnoho seniorů není schopno vnímat veškerá rizika spojená s novými triky vykutálených podvodníků. Proto i zde je nasnadě, aby se stát postaral o své občany a poskytl jim patřičnou ochranu a informovanost ve stylu "Pozor pálí to". 

Já ovšem nepatřím ani do jedné této kategorie a nepotřebuji vodit za ruku, i když si to mnoho zákonodárců myslí. To je lepší varianta. Horší je, že si to možná nemyslí, ale je lákavé mít moc a ovládat ostatní. A tak se nám množí ochrana spotřebitele, ochrana osobních údajů, ochrana svobody, ochrana před zneužíváním atd. Mě ovšem začíná chybět ochrana před ochranou. Nemyslím si, že to posiluje vnímání rizika. Naopak se spoléháme na to, co nám někdo naordinoval jako bezpečné a naše ostražitost výrazně klesá. Napadá mě několik příkladů.

Navigace - kolik z nás sleduje cestu při jízdě autem? Kolik z nás se nechá zavést tam, kde hlas v navigaci rozhodne? To je ještě malá daň.

Semafory - podívejte se někdy na chodce nebo řidiče. Reagují na dopravní situaci nebo pouze na zelené světlo? Blik - zelená a jdeme nebo jedeme. Přece mám zelenou a hotovo, bez ohledu na to, jestli se na mě někdo řítí.

Sport - přilba na kolo, na lyže atd. Skoky do vody na plovárně? Proč si dávat pozor, když je tam plavčík. 

Internet - musíme mít nová a nová hesla, malá velká písmena, číslice a počty znaků.Tak si lidé hesla nepamatují a mají je napsané u počítače, stejně jako PIN u platební karty. 

Pokud v autě nepoužiji pás, pokuta, pokud jedu rychle tam, kde je to nebezpečné, pokuta, nepoužívám ochranné pracovní pomůcky, postih. V hospodách se nesmí kouřit, jelikož to škodí zdraví /jsem nekuřák/, omezuje se zákonem alkohol, ve školách se nesmí prodávat nezdravé potraviny, uvalíme daň na slazené nápoje. 

Nemám pocit, že ubývá domácích úrazů, dopravních nehod nebo civilizačních chorob. A nyní to vidíme ve sněmovně. Před půl rokem si asi málokdo dokázal představit KSČM na výsluní, Poslance Ondráčka v čele komise pro GIBS a mohl bych pokračovat. Tento dobrý úmysl, ochránit nás voliče a občany před nástrahami světa vede k jedinému. Nedíváme se kde je jaká žhavá plotna. Zkrátka nás někdo ochrání, vezme za ruku a převede přes rozbouřené vody politiky a jiné nástrahy. A až budeme sedět na té žhavé plotně oběmi částmi naší zadnice, bude to sakra pálit. 

Páni poslanci, umím si dohledat jestli obezita je nezdravá a zda se mám na přechodu rozhlédnout. Vím, koho chci, aby mě reprezentoval a budu si to pamatovat i do příštích voleb. Tak co místo dalších zákazů ve jménu dobra udělat něco pro nás voliče? Třeba to, co sám jeden volič nezvládne? Postavit dálnice a my po nich už budeme jezdit s respektem. Zařídit dostupnost základní péče a potravin a my už se o svoje zdraví budeme starat. Nebo zajistit dostupnost internetu a my si svoje účty zaheslujeme, aby nám je nikdo nevybral. Spálíme se jen párkrát a dáme si pozor. Ale musíme se spálit.

Bude někdy stát podporou občanům v jejich zájmech nebo bude jen více a více v zájmu dobra přidávat další zákazy?

Autor: Pavel Kamas | úterý 19.12.2017 20:34 | karma článku: 22,54 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik