Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie je jako voda a proto řidiči jezděte rychle!

Není to výzva k porušování dopravních předpisů. Je to pouze konstatování. Voda vždy teče cestou nejmenšího odporu. Policie si vzala příklad z vody a obce se inspirovaly policií. Tak hurá, pořádně sešlápnout plyn. 

Žijeme v kapitalismu. Konkurence narůstá a je třeba se učit od nejlepších. Tak jsme začali u matky přírody. Kde jinde lze zadarmo získat cenné poznatky? Známe to všichni. Vyrazíme na tůru do hor a s oblibou sledujeme horský potůček, kterak brázdí lesem a nabírá na síle. Proč neteče přímo nejkratší cestou, víme všichni. Potůčku v cestě brání různé kořeny, kameny a vyvýšeniny. A tak si proud hledá cestu nejmenšího odporu. Tu podemele kořen, támhle oběhne kámen a směřuje cestou klikatou z kopce dolů. Krásná podívaná. 

Naše silnice jsou ve stavu ne úplně skvostném a řidiči zřejmě povětšinou nesvéprávní. Proto je potřeba rychlost omezit. A v zájmu řidičů všech kontrolovat, zda se dostatečně věnují řízení a stavu vozovky. Jinými slovy, jestli si nedovolili na rovném úseku dálnice zjistit, zda-li ručička tachometru dokáže ukázat více než 130 km/h. To, že označení vozidel policie povětšinou z dálničních aut zmizelo, budiž. A tak se stalo, že si policie dokáže vydělat na stále rychlejší a dražší vozy. Není důležité, zda dokáže rychle přijet k dopravní nehodě a poskytnout první pomoc. Důležité je, rychle pronásledovat řidiče, který nedodržuje rychlost. I za cenu, že se při otáčení stane nehoda, při které zemře motorkář, jež měl přednost. Přece dohnat a potrestat řidiče, překračujícího rychlost, nějakou korunou a body navrch je důležité. I za cenu obětí. 

Tak jsme se posunuli dále. Městská policie se postaví s radarem na frekventované místo a už to sází. Co takhle postavit tam strážníka, aby pomáhal lidem dané obce od kapsářů a různých pobertů? Proč? Opilý asociál je těžší kořist a dostat z něj pokutu není tak jednoduché. Ale i to není důvod, který mě vedl k dnešnímu blogu. Motivem byly dvě malé obce v blízkosti Dvora Králové. Dalo by se říci, že hlavní tah z Hradce Králové na Trutnov není žádná magistrála a střídání obcí, polí a luk nabádá řidiče nedodržovat rychlost v obci. A je tedy třeba udělat něco pro občany těchto obcí. Moc rád bych napsal ANO, obec koná pro dobro svých občanů. Realita je bohužel jiná. 

Úsekové měření. Pokud průměrná rychlost v daném úseku je vyšší než povolená, šikovná technika změří, vyfotí, odešle a úředník zpracuje a již jen viníkovi naúčtuje částku za jeho silniční hřích. Cesta směr Trutnov - Hradec je z kopce. Při dodržování 50 km/h má řidič opravdu pocit, že jede krokem. Věřím tomu, že i víkendový řidič v dané obci může mít klidně 70 na tachometru. A co mi na tom vadí? Je to kasička, příjem do rozpočtu obce. Nejde o zpomalení řidičů. Přece se musí veškeré technické vybavení a personál kolem zaplatit. Kdyby šlo o bezpečí občanů chodců v dané obci, očekával bych výrazné značení ve stylu Pozor chodci, děti, škola, Zpomal, nebezpečí apod. Jenže přece není cílem pořídit drahé vybavení, které si na sebe nevydělá. Pokud řidič prosviští obcí osmdesátkou, jsou dvě možnosti. Nic se nestane a do kasičky dorazí příspěvek na měření. Nebo se bohužel stane neštěstí a odpověď je nasnadě. Naše měření je na místě a příspěvek do kasičky.

Takže represe, pokuty a přitahování šroubů na všech frontách. Kuřáci, pejskaři, řidiči, živnostníci, lékaři .... mám pokračovat?  Nejde o zlepšení, jde o systém, jak vytáhnout další platbu na další úředníky. Jelikož řešení jak zajistit bezpečnost občanů v takových obcích existuje. A dokonce dvě řešení. 

1, Semafor napojený na rychlost. Vjedete do obce rychle a blik, je tam červená. Řidič zpomalí nebo zastaví a je zelená. Neznám řidiče, který po rozjezdu sešlápne plyn opět na podlahu. A pokud ano, nepomůže ani tisíc měření.

2, Stavební úprava vjezdu do obce. Těsně za cedulí OBEC je ostrůvek, který je třeba objet. A ve vyšší rychlosti to opravdu moc nejde. Výsledek stejný jako semafor.

Přesto má vše i odvrácenou tvář. Řidič projíždí obcí pomaleji, bezpečnost chodců, dětí a cyklistů je vyšší. Je tam jedno velké ALE. Nepřináší to zisk. Takže řidiči, za naše obce krásnější. Prosím sešlápněte plyn až k podlaze. Ať můžeme nakrmit obecní rozpočty. Pokud budeme jezdit pomalu a budeme ohleduplní, jak k tomu přijdou ty obce, které neudělay ostrůvek, ale nakoupily za milióny měření? Kdo jim to zaplatí? Vždyť si ty obce vzaly příklad od policie i matky přírody. Plní kasičku cestou nejmenšího odporu.

 

Autor: Pavel Kamas | středa 15.11.2017 19:34 | karma článku: 28,76 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik