Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Apple neprodává bublifuky, když je to tak ziskové?

Dnešním světem se šíří bubliny. Nemyslím mýdlové, ale psychologické. Hypoteční, finanční, elektromobily, solární články nebo dluhy ČSSD. Co mají společného? Záporný profit založený na slibech. 

 

Většina z nás zná princip pyramidy nebo letadla. Velký boom v tomto ohledu přinesla 90. léta, kdy jsme chtěli věřit tomu, že zbohatneme bez práce, rychle a jednoduše. Počínaje kupónovou privatizací, která lidem poskytla možnost získat akcie státních podniků. Také jsem věřil tomu, že trefím tu správnou kombinaci akcií a potom jako majitel části podniku budu popíjet drink někde na pláži a jen sledovat, jak za mě pracují akcie a dividendy mi zajišťují spokojený život. Za 1000 korun jsem vydělal několikanásobek. Jednorázově, ale na cestu do Chorvatska by to možná dalo. Jenže kupónovou knížku jsem nedostal každý měsíc, tak jsem pochopil, že takto mě život milionáře nečeká. 

Nehodil jsem ovšem flintu do žita. Přišla firma Amway a jak již název praví, byla to ta pravá americká cesta - ke štěstí. Bohužel jsem byl ne úplně důvěřivý a tak jsem po nějaké době litoval, že jsem si nechal ujet tak skvělou a neopakovatelnou příležitost. Co může být krásnějšího, než kupovat výrobky, které stejně potřebuji a kupuji. Jen je mít levněji a o tuto radostnou událost se podělit s ostatními. Ti se podělí dále a všichni budeme žít v blahobytu s drinkem na pláži ... Jako bych to někdy už zažil. Můj kolega v těchto 90. letech přesvědčivě hovořil o tom, jak za 10 let budu pouhý zaměstnanec a on bude srkat svoje Cuba Libre v Karibiku. Jsme zaměstnanci oba. A v Karibiku jistě je někdo, komu můj kolega před x lety pomohl dostat se na vrchol pyramidy. 

A přicházela další a další skvělá letadla. Akcie, hypotéky na byty, které se samy nájmem splatí, domácí solární elektrárna, která za pár let zaplatí investici a poté již vydělává slunce, které pouští přebytek energie do sítě. Nepochybně vždy někdo na vrcholu pyramidy stojí, jen těch míst je tam méně než pod vrcholem. A rozhodně tam nečekají na další zájemce. Tak jsem byl přesvědčen, že jsme si to prošli a ponaučili se. Mýlil jsem se, jako tolikrát ve svém životě. Naštěstí to není pouze výsadou Čechů z let devadesátých. Touha vydělat balík bez práce nezná hranice ani věková omezení. Tak máme novější letadla napříč kontinenty. 

Facebook? Miliardová společnost. Hodnota firmy postavená na ceně softwaru. A následné reklamě. Její cenu určuje víra, že počet uživatelů poroste a s nimi i cena reklamy. Jdeme na vrchol pyramidy. Jiný pohled není povolen. Třeba OKD mělo aspoň uhlí a díru v zemi a jak cena společnosti dopadla?

Investiční fondy? Tutová investice a bezpracný zisk. Banky mají přebytek finančních prostředků a proč si tyto jisté zisky samy nenakupují a prodávají je zákazníkům?

Elektromobily a společnost Tesla? Elona Muska mám rád pro jeho vize. Automobily Tesla mají jistý faktor X. Společnost ovšem není v zisku. Stále je ztrátová a cena společnosti je založena na víře akcionářů, lidí, kteří do ní investují. Cena společnosti je vysoká, ale negeneruje zisky. Zatím?

Solární panel pro běžné občany? Když jsem spočítal pořizovací cenu, tak by musel vydržet 10 let bez poruchy a dalších 10 let aby aspoň něco vydělal. A co když se po 2 letech pokazí? Rozbijí ho kroupy? Ale třeba za rok elektřina zdraží o 1000% a bude to super byznys. 

A ČSSD? Co dluhy zesnulému advokátu Altnerovi? Půjčí si na ně a přece pokud uspěje ve volbách dostane státní příspěvky a vše hravě splatí. Zde by se měli ponaučit např. od ODS, která spadla o nemálo % ve volbách a naučila se hospodařit s méně penězi s přebytkem.

Apple a bublifuky? Apple je sice nejhodnotnější společností, jelikož je zde víra akcionářů v budoucí růst. A ten také nelze garantovat. Je zde ovšem jeden malý rozdíl. Prodává své produkty za ceny ne úplně lidové. Marže vyšší než je i v rámci oboru obvyklé. To znamená, že z každého produktu generuje zisk. Půjčuje si finance na provoz, protože se jim to ekonomicky vyplatí, přestože mají na účtech miliardy dolarů a tyto finance se navyšují. Jako jedni z mála neprodávají bublinu. Když víra v růst klesne, akcie padnou, finanční hotovost stále je k dispozici. Akcie nejsou založeny jen na víře, že "prodává se ztrátou, ale určitě to bude později výhodný byznys". 

Nekupujme bubliny, ať nám nezůstane jen bublifuk. Nakupujme byty, ve kterých chceme bydlet. Auta, ve kterých chceme sami jezdit. Pojeďme na dovolenou za naši výplatu a ne za budoucí zisky z investice do výhodné a jedinečné příležitosti. A místo super investičních fondů investujme do sebe. Když někdo umí anglicky, je to více než být třeba majitelem akcií OKD potažmo NWR. Až na výjimky. Pro někoho tyto akcie výhodné byly, ale to se nejmenujete Kamas a nestojíte s tím papírem v ruce pod pyramidou a nekoukáte na vrchol, kde je prodejce těchto akcií. Já naštěstí na ten vrchol NWR koukám, ale bez papíru v ruce, který cestu na vrchol někomu jinému sponzoroval.

Autor: Pavel Kamas | sobota 7.10.2017 23:44 | karma článku: 17,56 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik