Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vím, kdo vymyslel ku*vítko. My všichni.

Před nějakou dobou, bylo slovo ku*vítko velmi populární. Nevěřil jsem, že výrobci něco takového do svých produktů dávají. Už tomu věřím. Zákazníci si to žádají. V autech, domech, spotřebním zboží i jídle.

   Neumím přesně určit, kdy jsem tohle slovo slyšel poprvé. Jen si pamatuji, že jsem vůbec nevěděl o co jde a muselo mi to být objasněno. Jakmile jsem pochopil jaký to má mít smysl, měl jsem jasno. Má reakce byla jednoznačná. NIC TAKOVÉHO NEEXISTUJE. Přece žádný výrobce nebo dodavatel nechce do svého výrobku montovat něco, čím snižuje kvalitu daného produktu.

   První kacířská myšlenka mou hlavou proběhla, když se nám porouchala relativně nová pračka, samozřejmě po záruce. Opravář vyměnil vadný kus během chvilky - jednalo se o programátor. Bohužel se tato část neopravuje, dodává se pouze celý nový kus a jeho cena byla cca třetina nové pračky. Ihned jsem měl jasno. Je tam ku*vítko. Dnes už vím, že nebylo, lépe řečeno, celá pračka byla jedno velké K. Pokud je cena pračky kolem 10.000 Kč a méně, je logické, jaká bude její životnost. Určitě menší, než u naší první pračky, která fungovala téměř 20 let. Naše první pračka z 90. let stála téměř dvojnásobek a platy byly výrazně nižší. Představa, že bych dnes byl ochoten zaplatit za pračku cenu třeba 50.000 je úplně nereálná. Proto musí být i součástky v kvalitě odpovídající ceně roku 2017.

   Potraviny. Pozastavujeme se nad kvalitou potravin u nás a v Německu. I zde si MY, zákazníci, žádáme nekvalitní potraviny. Výrobci nám jen plní naše přání. Před několika lety mi řekl můj spolužák, který měl řeznictví, tuto větu. Za cenu, kolik stojí kilogram uzenin, párků, klobás apod. v řetězcích, nekoupím ani koření, střeva a cenu práce. Řetězce mohou mít lepší nákupní ceny, ale ne o tolik. A chtějí svou marži. Co tedy musí být uvnitř, aby se dostali na takovou cenu? Maso určitě ne. Tak si za své peníze nakupujeme šlachy, separát a mouku balené v designu uzenin.

   Domy. Generace mých rodičů a prarodičů stavěly domy, které byly zděné. Nebo dříve z vepřovic - nepálených cihel. Tyto domy stále stojí. A podle mého názoru přežijí mnoho mladších dřevostaveb. I když slovo dřevostavba je tak trochu zavádějící. Když jsem v Praze nebo v zahraničí, vždy mě fascinují stavby katedrál, kostelů a jiné skvosty. Stojí stovky let a při stavbě nebyl žádný stavební dozor s kulatým razítkem. Interiéry jsou často dřevěné, stejně jako mnoho dřevěných staveb. Stojí a stát budou. Jsou to zděné nebo dřevěné stavby. Čili stavby ze dřeva. Jako sruby v Kanadě, které mají super životnost i vlastnosti domu jako celku. Dřevostavby nejsou ze dřeva. Je to směs pilin s lepidlem zpracované do težké dřevotřískové desky. Vlastnosti dřeva to má pouze v názvu. Tak jako ostravská klobása obsahuje vepřové maso, ale často v poměru k ostatním složkám mizivém.Je tam jen proto, aby to mohlo být napsáno ve složení. Dřevostavba také zní lépe než dům z pilinolepidlových desek. 

   Auta. Dříve mělo auto klasický motor. Ale takový motor, měl svou spotřebu, která nás řidiče pálí každý den. Tak máme přeplňované motory, menší objemy s vyšším výkonem, turba a kompresory. Spotřeba je nižší, emise také a hned je svět růžovější a země zelenější. Vezměte si amerického veterána, myšleno automobil, třeba z roku 1967 a jeďte se projet. Uslyšíte charisma motoru a spotřeba bude vyšší než u současných aut. A budete s tím jezdit a jezdit. Náklady? Na benzín. Vezměte si Audi z roku 1990. Pokud investujete do oprav, budete jezdit. Dokud nebude nutná další oprava. A přečtěte si zprávy o stáří vozového parku v ČR. Asi 15 let. Vrakoviště Evropy. To znamená, že auto z roku 2002 je vrak. Je v nich ku*vítko? Není. Jen je vyrobeno s kvalitou roku 2000. Nezajímá nás co bude s autem za 30 let. Chceme nižší spotřebu nyní. Nezajímá nás, jestli dům spadne za 50 let nebo 250 let. Hlavně, že stojí za měsíc. Zaplatit za klobásy 100 korun za kilo? Ale kdeže. Raději za 49 korun. Co na tom, že maso stojí třeba 100 korun a mělo by být zpracováno v uzeninách - cena koření, střívek, práce. A tak až si půjdu koupit příští pračku, vzpomenu si na naši první. Nikdy už nebude taková jako kdysi. Ale aspoň cena bude nízká. A minimálně 2 roky záruku to přežije ...

Autor: Pavel Kamas | úterý 29.8.2017 20:50 | karma článku: 32,70 | přečteno: 1864x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

Citát v úvodu je můj oblíbený, jelikož splňuje to co většina citátů. V jedné větě popisuje realitu života. A tak jsem se svou prokrastinací strávil kus života a ještě mě jistě nějaká čeká. Přesto se snažím s ní bojovat. Jak?

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11 | Přečteno: 593x | Diskuse| Osobní

Pavel Kamas

Moje zbytečné pojištění domu - chování pojišťovny

Když jsme začali stavět dům a brali jsme si hypotéku, podmínkou bylo pojištění domu. Rozumím tomu, když si chce banka "ochránit" svoji investici. Stejně tak si chci svoji investici, dům, chránit já. A pojišťovna se mnou vydrbala.

11.5.2020 v 21:47 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Tarantino vs. Greta - je vždy zlato co se třpytí?

Dvě osobnosti, které jedna věc spojuje. Quentin Tarantino je mnoha lidem znám bez ohledu na to, jestli viděli některý jeho film. Greta Thunberg je mnoha lidem známa, i když ji možná neslyšeli nikdy mluvit. A co je rozděluje?

9.8.2019 v 21:20 | Karma: 35,04 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře.

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Tak nám ukradli sekačku, paní Müllerová

Není to katastrofa, ale nepotěší to. Naštěstí se vždy snažím vzít si ponaučení pro příště z každé zkušenosti. Možná byste na to šli jinou cestou, ale tahle je moje a věřím, že mi v budoucnu přinese užitek. Jaká je? Pojďme na to.

19.4.2019 v 7:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik