Pavel Kamas

U vrat, to je pařák

22. 06. 2017 19:52:42
Potí se snad i mouchy v letu, zprávy řeší venkovní teploty, tráva usychá a každý hledá kousek stínu. Slunce nám dává zabrat.

Máme čtyři roční období. Aktuálně jsme v létě. A jako každý rok, s létem přichází okurková sezóna. Co jiného bychom asi tak mohli řešit, než počasí. Uznávám, že problém nedostatku vody hýbe celými národy a spouští války a migrace. Ale horko je i mě, tak na takové silné téma jako je migrační vlna si netroufnu. Proto si dám letní okurkové téma. HORKO.

Vláda spustila program Dešťovka. Je to záslužné a to myslím bez ironie. Bohužel se často odkláníme od selského rozumu. Narovnání toků, vymýcení lužních lesů, rozorání polí do jednolitých celků. Tak se obracíme k našim prarodičům, kteří měli kousek od návsi rybník. Ten sloužil jako vodní nádrž na koupání, zásobárna vody na plnění věder když hořel na vsi dům a v zimě se děti vydováděly na bruslích. Naši prarodiče nepotřebovali žádný úřad na to, aby tohle vymysleli. Stačil jeden požár nebo rok sucha a rybník byl na světě. Bez dotací, stavebního povolení a hlasování v jakékoli radě.

Tak poslouchám lidi ve svém okolí. Je vedro. Globální oteplování, sucho, klimatizace, šetření vodou. Snad každý druhý je odborník na tohle téma. V tuto chvíli včetně mě :-) Jen k těm dvěma slovům dodávám dovětek. JE HORKO A JSEM RÁD. Užívám si to. Psal se asi rok 2000 a byli jsme na dovolené v Chorvatsku. 10 dospělých a dvě děti. Večerní posezení v apartmánu a z úst jedné kamarádky vypadlo. "Kurva, to je pařák". Děti jsou vnímavé a samozřejmě je nezaujalo slovo pařák tak, jako to slovo na začátku věty. Hned se zajímaly, co to znamená. Tak jsme jim vysvětlili, že se přeslechli a teta řekla "U vrat, to je pařák". A pařák byl u vrat každý další večer do konce dovolené. A proto jsem rád za to horko. Když jedu k moři, očekávám tam slunce, teplou vodu v moři a pařák. Stejně jako v zimě když odhazuji sníh a mám v hlavě "U vrat, to je zase hromada sněhu, přestane někdy sněžit"? Když je v létě zima a v zimě teplo bez sněhu, tak zase máme řeči o tom, že počasí je na houby a mělo by být vedro nebo sněžit.

Takže za mě: U VRAT TO JE PAŘÁK. Díky za to

Autor: Pavel Kamas | karma: 15.77 | přečteno: 464 ×
Poslední články autora